снимка: Ройтерс

Американският пионер в производството на електрически автомобили Tesla Inc. ще направи първа копка на първата си гигафабрика извън САЩ.

„Очакваме с нетърпение да направим първа копка на @Tesla Shanghai Gigafactory днес!" пише главният изпълнителен директор Илон Мъск в понеделник в Twitter.
 
„Възнамеряваме да завършим първоначалното строителство това лято, да започнем производството на Model 3 в края на годината и да достигнем масова продукция през следващата година”, каза Мъск в последващ туит.

Tesla придоби земята за фабриката извън Шанхай през октомври за 140 милиона долара. Компанията заяви, че възнамерява да произвежда до 500 000 автомобила годишно в обекта на 210 акра в рамките на едно десетилетие. Правителството на Шанхай обяви през миналия месец, че ограничено производство в централата може да започне до втората половина на 2019 г.

В петък Tesla заяви, че планира да започне доставките на Model 3 за китайски клиенти през март, като началната цена е около 72 000 долара, дори и след скорошното намаляване на цените.

„Производството на Model 3 / Y в Shanghai Giga ще обслужва региона Велик Китай“ (Китай, Хонконг, Макао и Тайван, б. ред.), заяви Мъск в неделя. Китайската фабрика би могла значително да намали разходите - от транзита и митата - за Tesla в разрастващия се местен пазар на електрически автомобили. Китай е най-големият пазар за автомобили в света и възнамерява да продава по 7 милиона електрически или хибридни автомобили годишно до 2025 г., според Bloomberg News.

Къде са първите две гигафабрики на компанията и дали ще има такава в Европа вижте в продължението на материала в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase