снимка: Ройтерс

Канадските власти във Ванкувър са арестували главния финансов директор на Huawei Technologies Co. по искане на САЩ заради предполагаеми нарушения на санкциите срещу Иран. Това е последният засега ход на Вашингтон срещу китайския технологичен гигант, пише The Wall Street Journal. Говорител на Mинистерството на правосъдието в Канада заяви, че Мън Уанджоу е била арестувана във Ванкувър на 1 декември и ще бъде изправена пред съда за екстрадиция в САЩ. Според говорителя изслушване за това дали може да бъде пусната от ареста срещу парична гаранция, е предвидено за петък. Мън, дъщеря на основателя на Huawei Рън Зенфей, е също така и заместник-председател на компанията.

Huawei потвърди ареста. Дружеството е получило оскъдна информация за обвиненията срещу Мън и не знае нищо за неправомерно нейно поведение. Посолството на Китай в Канада остро разкритикува ареста и поиска незабавното освобождаване на мениджъра.

Според вътрешни за разследването източници САЩ разследват Huawei най-малко от 2016 г. заради нарушаване на законите за износ и на санкции. Става дума за твърдения, че Huawei е доставяла продукти от Съединените щати към Иран. Министерството на правосъдието на САЩ отказа да коментира темата.

Арестът се случва в критичен за отношенията между САЩ и Китай момент. Американският президент Доналд Тръмп и китайският президент Си Дзинпин през миналата седмица се споразумяха за временно примирие в рамките на търговския спор, за да преговарят за споразумение. САЩ коментират и други свои притеснения за Китай, вариращи от шпионаж заради кражбата на интелектуална собственост до военната намеса на Пекин в Южнокитайско море. Китай заяви, че действията ѝ са подходящи.

САЩ предприеха кампания срещу Huawei, която се разглежда като заплаха за националната сигурност на страната заради нейните предполагаеми връзки с китайското правителство и военни. През миналата година Вашингтон предприе поредица от стъпки, за да ограничи бизнеса на Huawei на американска територия, а в последно време стартира извънредна международна авангардна кампания, за да убеди съюзническите държави да въведат подобни пречки.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 4 месеца

В някои среди този акт се приема по друг начин. Например - Тръмп взе за заложник дъщерята на собственика на Huawei. Не е ли показателно за начина на правене на бизнес на американците? Напоследък оставам с впечатлението, че като общество в световен мащаб не сме се отдалечили никак от средновековието. Нито по морал, нито по манталитет.

16

Инж

преди 4 месеца

Интел още нямат технология на 7нм, за разлика от китайците. Само да не каже някой, че китайците са копирали, защото на тази технология са първи! Краварите бяха забранили и Самсунг да продаеа в Америка, уж щото нарушавали патенти. А простата истна е, че Епъл са назад в технологиите. Въведоха година след другите и 3г, и 4г. Догодина китайците пускат електроника с 5г, а американците отлагат за 2020. Китай измества САЩ в новите технологии, американците от износител стават вносител. Това им е болката

15

Анонимен

преди 4 месеца

До BlackBerry
Мхм за това BlackBerry като се ползва и беше популярен сред мъжете изчезна....