снимка: Ройтерс
fallback

 Американската авиокосмическа компания SpaceX приключи в понеделник 19-ия си старт за годината, като при това изстреля рекордните 64 спътника в космоса. Компанията на Илон Мъск написа и история, след като за трети път пусна в действие една и съща ракета, предава Bloomberg.

Ракетата Falcon 9, наричана още "Booster", вече имаше зад гърба си успешни стартове през май и август. Повторното използване на ракети е специална характеристика на SpaceX и успехът на концепцията вече се счита за доказан.

Ракета Falcon 9 се издигна от военновъздушната база "Ванденберг" на централния бряг на Калифорния в около 10:34 часа местно време. Клиентът е Spaceflight Industries, базирана в Сиатъл компания, която организира старта от името на няколко свои клиента.

Мисията Spaceflight SSO-A: SmallSat Express включва 15 микросателита и 49 сателита от типа „кюбсат“ (малък изкуствен спътник, наносателит, пикосателит), конструиран съгласно стандарта CubeSat Design, за търговски и щатски организации, включително университети, стартъпи и средни училища, става ясно от прессъобщението. Полезните товари, които варират от технологични демонстрации и сателити за изображения до образователни проекти, са от 17 страни, включително САЩ, Бразилия, Индия и Южна Корея.

Първата степен на Falcon 9 бе летяла вече два пъти: през май 2018 г. и отново през август. SpaceX я приземи в понеделник на безекипажния кораб „Само прочетете инструкциите" в Тихия океан.

Успехът от понеделник поставя нов рекорд за SpaceX за броя на стартовете за една година след общо 18 през 2017 г. Ново изстрелване е планирано във вторник от Кейп Канаверал, Флорида.

Цялата новина вижте в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Елтон Мъскинов

преди 5 години

До Анонимен 28Сигурно си *** в семейството ти . "Празни тръби" ..... хахаха .Я, пак ? Това са не ЕДИН а 9 / ДЕВЕТ / двигателя + резервоари и още куп електроника . Ето ти сайта на Фалкон 9 за да ти светне . Ако ,както предполагам сричаш дори родния си език накарай някой да ти преведе написаното на сайта или поне разгледай картинките .Дано се ограмотиш . И спри да гледаш детски филмчета и да ги препоръчваш навсякъде . https://spacex/falcon9

23

космос

преди 5 години

Пълни простотии. Да "кацнеш" една празна кофа е детска игра. Да изпратиш космически кораб 2000 пъти в космоса както прави Русия със Союз не само не е игра, ами е реалната история на космическите полети. Отдавна експерти и не само руски са направили внимателни анализи и изчисления за това какъв смисъл има какво да се връща при полет, за това и никой не си прави труда да повтаря глупостите на хамериканската "частна" фирма спейсх. Долна реклама насочена към необразованите които кълват като шарани.

22

Елтон Мъскинов

преди 5 години

И докато сега е комично, само помислете каква трагедия ще е когато Спейс Х започне да превозва ХОРА и Мъск им каже - Няма страшно. Първата степен дето ще ви изстреля в космоса е като нова . Има-няма десетина пъти е ползвана . Само . ...... и там онова тиксо на корпуса близо до заварките да не ви притеснява много. Айде, много ви здраве и приятен полет.

fallback