снимка: Ройтерс

Технологичните акции отбелязаха през октомври най-лошия си месец от рецесията през 2008 г. насам. Технологичният индекс Nasdaq се срина с 9,2 на сто, което е най-лошото му месечно представяне от ноември 2008 г., когато изтри 10,8 на сто от стойността си, предава Bloomberg.

По онова време финансовите пазари бяха в криза, а Nasdaq беше в края на шестмесечен спад, през който индексът загуби повече от 40% от стойността си.

Всички големи борсово котирани технологични компании претърпяха големи загуби през октомври, водени от 20-процентен спад в цената на акциите на Amazon и 9,7-процентноно понижение при Alphabet.

Инвеститорите се отдръпнаха от книжата, които постигаха най-добра възвръщаемост през последните години, тъй като притесненията за търговската война на американския президент Доналд Тръмп и нарастващите лихвени проценти накараха мениджърите на фондове да обърнат поглед към активи, които се възприемат като по-безопасни, ако икономиката обърне тенденцията към понижение.

Технологичният сектор определено не беше единственият страдащ през октомври. Осем от 10-те подгрупи на S&P 500 отчетоха спадове, водени от акциите на компаниите от енергетиката и потребителския сегмент, които отчетоха по-големи понижения от технологичната група. Широкият S&P 500 спадна с 6,9%, а Dow Jones Industrial Average се понижи с 5,1%.

Технологичният сектор обаче като цяло има по-голямо въздействие върху пазара, тъй като пет от шестте най-ценни компании в САЩ са от този сектор и са от градове в Силициевата долина или района на Сиатъл.

Продължението на анализа четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase