снимка: Ройтерс
fallback

Джеймс Мърдок стана фаворит за мястото на Илон Мъск като председател на Tesla, който трябва да освободи позицията до средата на следващия месец, пише Financial Times.

Двама души, запознати с дискусията, са заявили пред вестника, че Мърдок, който е неизпълнителен директор на Tesla, е водещ кандидат за ролята, за която SEC изисква да бъде независим председател. Друг човек пояснява, че все още се разглеждат и външни опции.

Мъск отказа да коментира темата първоначално. Няколко часа след публикацията на FT обаче той отговори в Twitter на твърденията, че водещият кандидат е Мърдок с отговора „неправилно". Той не е отговорил незабавно на последващо искане за информация. 

Известно е, че Мъск фаворизира Антонио Грасиас, водещ независим директор на Tesla, но е посъветван, че той може да не е достатъчно независим поради участието си в дружествата на Мъск. Компанията на Грасиас, Valor Equity Partners, е инвестирала в Tesla през 2005 г., като е продала своите акции по време на IPO-то на компанията през 2010 г. Той инвестира и в SpaceX, космическата компания на Илон Мъск.

Джеймс Мърдок е главен изпълнителен директор на 21st Century Fox, медийната компания, основана от баща му като част от бившата News Corporation. Роден през 1972 г., той е по-младият от двамата сина на Рупърт Мърдок. В ролята си на главен изпълнителен директор през 2017 г. той е спечелил 20,3 млн. долара, а през 2016 г. - 26,4 млн. долара.

Мъск се съгласи да напусне позицията на председател като част от извънсъдебно споразумение заради съдебния иск на Комисията по ценните книжа и фондовите борси относно твърденията, че е нарушил законите през август, съобщавайки, че е „осигурил финансиране", за да свали Tesla от борсата. Той ще остане главен изпълнителен директор.

В неотдавнашно интервю по вереме на конференция на Goldman Sachs Мърдок се изказа топло за Мъск и за времето му като директор на Tesla.

„Това бе наистина вълнуващо преживяване", каза Мърдок. „Това, което е толкова вълнуващо за компанията и за Илон е, че целите са толкова смели. Той е предприемач, който има някои наистина смели цели за това какво може да бъде създадено и за решенията, които може да намери".

Продължението на материала четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 1А как я виждаш, да си без акционери? Това да не ти е фирма "Чарвен Куфар" или "Препрани Наркопари" :) ...

2

?!

преди 5 години

Председател на тесла може бъде само трънчанин!

1

Анонимен

преди 5 години

Това е най голямата грешка от алчност на големите фирми да станат акционерни компании. В един момент акционерите се обръщат срещу теб и създавания от тебе през живота ти бизнес отива в чужди ръце

fallback