снимка: Ройтерс
fallback

Основателят и главен изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск ще бъде изправен пред съда по обвинение в измама от Комисията на САЩ по ценните книжа и фондовите борси, съобщава WSJ, позовавайки се на документи, подадени в съда в четвъртък.

Цената на акциите на компанията, произвеждаща електрически автомобили, се срина с около 10% в следборсовата търговия, след като още по време на сесията се търгуваше с понижения.

Американските регулатори настояват Мъск да напусне компанията, която той спаси от затъване преди 15 години, твърдейки, че със своите туитове той е подвел акционерите ѝ.

Подаването от SEC в федералния съд в Манхатън заплашва да извърши тежък удар на производителя на електрически автомобили в Пало Алто, Калифорния. Нейната марка и г-н Мъск са тясно свързани помежду си, а анализаторите твърдят, че пазарната стойност на компанията на стойност около 50 милиарда долара се дължи на оценката на Уолстрийт за визията и уменията на г-н Муск като новатор.

Заведеното във федералния съд на Манхатън дело заплашва с тежък удар производителя на електрически автомобили от Пало Алто, Калифорния. Неговата марка и Мъск са тясно свързани помежду си, а анализаторите твърдят, че пазарната стойност на компанията на стойност около 50 милиарда долара се дължи на оценката на Wall Street за визията и уменията на Мъск като новатор.

Припомняме, че през август Мъск обяви в Twitter, че обмисля да свали Tesla от борсата, добавяйки, че "финансирането е подсигурено" - скандал, който доведе до сериозното поевтиняване на книжата на компанията.

По-късно Мъск обясни, че води обсъждания с държавния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия и се чувства убеден, че ще бъде уредено финансиране за отписването на Tesla от борсата при цена от 420 долара на акция. В интервю за The New York Times Мъск заяви, че е изчислил цената за сваляне от Wall Street, закръгляйки с 1 долар нагоре стойността на акциите на Tesla в деня на неговия туит с премия от 20%.

Макар че по-късно Мъск се отказа от намеренията си спрямо Tesla, редица институции стартираха разследване срещу него, включително Комисията и Федералната прокуратура.

Продължението на материала вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 5 години

До 3Разшиката е, че те правят предположения за други и компании, над които нямат контрол.

12

От 9-ти

преди 5 години

Именно. И САЩ и Русия имат много петрол. Но Русия може би двойно повече. А Германия, Англия и Япония, Южна Корея и други нямат петрол и богатства. От всичките изброени страни мизерства само Русия-най-рядко населената и най-богатата на природни богатства. Кой има само петрол и кой има и нещо друго се вижда ясно. Диктатурата и подкрепянето на диктаторски режими е нещо противоестествено, което природата не търпи. Трагекомичното е че на фона на това джуджето се мисли за умен и успешен президент.

11

Аз

преди 5 години

Рано или късно фондовите борси ше бъдат закрити. Съчетанието фондова борса и банка са причините за всички икономически кризи от 100г насам. Едните и другите създават пари от нишото, правят едни бедни а други много богати. Точно като всяка лотария събират се парите и надеждите на млн хора накрая печели един или няколко. Няма елемент на спестовност или сигурност на вложенията има само хазартен елемент. Колкото по чести станат кризите толко борсите ше бъдат закрити по бързо.

fallback