Снимка: Pixabay
fallback

За пръв път в историята на интернет ще бъдат сменени ключовете на системата DNS, а това може да доведе до срив на цялата мрежа. Всичко това ще се случи на 11 октомври, а промените обявиха от ICANN – неправителствена организация, която управлява Интернет адресите. Експертите предупреждават за сериозни проблеми, които могат да възникнат за някои потребители, пишат от БНР.

Системата DNS (система за имена на домейни) представлява база от данни за компютри, услуги или други ресурси свързани към Интернет, с чиято помощ се осъществява преобразумането на имената на хостовете в IP-адреси. Тоест – преобразуването на буквения адрес на сайтовете в цифров. Това улеснява работата на потребителите на онлайн услуги.

От ICANN планират да променят ключовете, за да увеличат нивото на защита в DNS. Това е от съществено значение за сигурността в Интернет. От НПО-то обясняват, че всъщност смяната на ключа не е нищо повече от смяна на паролата – нещо, което много потребители правят, за да осигурят защита на своите устройства и профили в мрежата.

Промяната би трябвало да помогне за намаляване на определени престъпни практики и да увеличи защитата на личните данни на потребителите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 5 години

"Специалистите" ни плашеха по същия начин и за 2000 година, крах обаче не настъпи, дори абсолютно нищо не се промени. А журналята да си пишат ли пишат.

31

Анонимен

преди 5 години

Тия специалисти от ICANN вместо да увеличат нивото на защита, могат да сринат целия Интернет!!!

30

Анонимен

преди 5 години

Още от години се говори, че руснаци и китайци работят върху алтернатива на днешния Интернет.............глобална мрежа, базирана на друг протокол, не на TCP/IP-протокола!!

fallback