снимка: Ройтерс

Нетното състояние на главния изпълнителен директор и основател на Amazon.com Inc. Джеф Безос вече е в размер на 105,1 млрд. долара, става ясно от индекса на милиардерите на Bloomberg. Това се дължи на 12-месечния ръст на акциите на компанията, увеличили стойността си с 6,6% тази година, които покачиха пазарната й стойност с 57%.

Според съобщения базираната в Сиатъл компания е била лидер с 89% от общите онлайн продажби сред основните търговци на дребно през празничния сезон, който обхваща петте седмици след Деня на благодарността в САЩ.

 Този ръст изстреля състоянието на Безос далеч над най-високата стойност на това на Бил Гейтс през 1999 г. За първи път Безос задмина основателя на Microsoft през октомври с нетното си състояние от 93,8 млрд.долара. Месец по-късно изпълнителният директор на Amazon премина за първи път и прага от 100 млрд. долара, след като началото на празничния сезон започна с Черния петък.

Бил Гейтс можеше да запази първенството си, ако не се беше отказал от активи, дадени основно за благотворителната фондация на него и съпругата му Мелинда Bill & Melinda Gates Foundation. Той се е разделил с близо 700 млн. акции на Microsoft и 2,9 млрд. долара в пари и други активи от 1996 г. насам.

Ако беше запазил цялото си състояние, сега Гейтс можеше да притежава над 150 млрд. долара.

Още подобни новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase