Снимка: архив, Reuters
fallback

Космическите войски на Русия проведоха успешни изпитания на маневриращ спътник, който може да долита до други орбитални апарати, да ги оглежда и при необходимост да ги прехваща, съобщиха за изданието „Известия“ от руското министерство на отбраната.

По време на тестовете спътникът се е разстиковал с околоземната платформа „Космос-2519“, изстреляна на 23 юни 2017 г. Променяйки орбитата си, апаратът се е върнал до платформата и е извършил оглед.

В хода на изпитанията за управление на маневриращия военен спътник са били тествани наземните и орбиталните средства за връзка, проверени са били методиките за балистични разчети и програмното обезпечение. Също така е била потвърдена възможността за автоматично разстиковане на спътника и платформата, за дистанционно управление на неговия полет и използването на бордовото оборудване. 

Подобни спътници-убийци, които в перспектива са предназначени не само за наблюдение на други апарати, но и за прехващането им, ще станат важен елемент от руската орбитална групировка, изпълнявайки сдържаща роля в космическата военна надпревара, пише Лента.ру.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

120

Анонимен

преди 6 години

Смешното е, че Русия НАИСТИНА ЗАБРАНЯВА НА САЩ да ползва РД 180 за военни цели. И те не ги използват. Думите и да ги потбирам, и да не ги потбирам, това е реалност. А коментари като твоя,(пиша го пак че ме изтриха), можеш да правиш само ако говориш с някой на твоето ниво. На мен ще ми козируваш, ще ми стоиш мирно и ще изпълняваш че иначе ще спра да те образовам, недоучило нещастно ко*п*еле.

119

Анонимен

преди 6 години

За да имали руснаците връзка със света... Приятелю, толкова си ограничен, че чак се задъхваш мозъчно. По - голямата част от населението на света живее в Азия, а руснаците имат директна връзка с това население и много добри контакти. Намесата на САЩ в региона само засилва влиянието на руснаците там. Без руските пазари много европейски фирми ще фалират. Без руските суровини американските фирми ще завземат европейските пазари тотално. САЩ не може да продава в Азия, а Русия може...

118

Анонимен

преди 6 години

В момента военната космическа програма на САЩ има проблеми с изстрелването на тежки спътници. Спейс хъ достига само до 1 от петте използвани от американските военни орбити, а след антируските изказвания на Маккейн, Рогозин постави лимит в употребата на двигателя от американските военни. Тоест, 80% от космическите проекти на американските военни са стопирани заради изказвания на Маккейн. В същото време руснаците пускат нов космодрум и мисля, вече започнаха стартове от него.

fallback