Източник: Sarah Tew/CNET

Amazon обяви съвсем нова услуга, чрез която ще доставя продукти до домовете на клиентите си. С Amazon Key мастодонтът в световната онлайн търговия ще позволи на част от премиум клиентите си (абонирали се за Prime) да ползват доставка до дома, пише VentureBeat.

Самата услуга работи с конкретен продукт - Amazon Cloud Cam - камера за видеонаблюдение за 120 долара. За да се даде достъп до дома на други хора, в случая куриери, собствениците ще трябва да си купят приложението Amazon Key In-Home за 250 долара, което дава възможност за интелигентно заключване, съответно и отключване.

Prime е премиум услугата на Amazon, която срещу 99 долара на година дава редица привилегии на избралите да я позлват - безплатни доставки, слушане на музика онлайн, облачно пространство и други.

Обяснено по-просто - ако един потребител закупи всички изброени по-горе продукти, то доставчикът може да влезе в дома му и да остави закупения продукт вътре, а след това да си замине, без да е нужно потребителят да присъства. Умната ключалка и камерата за видеонаблюдение могат да се инсталират както от Amazon, така и от потребителите.

Услугата стартира от 8 ноември в 37 града в Щатите, а постепенно ще започне да се предлага и на други пазари.

Купувачите могат да наблюдават целия процес през специално приложение на Amazon, да получават нотификации в реално време, както и да преглеждат какво точно е правил куриерът в дома им, за да са сигурни, че не е решил да си вземе сувенир за спомен.

От компанията уточняват, че се използва "криптиран процес на идентификация", за да се гарантира, че правилният куриер има достъп до правилния дом в определения час за доставка. Amazon Cloud Cam се задейства в определения момент и вратата се отключва сама - не е нужно доставчикът да прави каквото и да е било.

Бъдещите планове на Amazon са тази опция да се разшири и до компании за почистване- сектор, който става все по-интересен за заетите хора и не могат да бъдат в дома си.

Пазарът за системи за домашна сигурност все повече се разраства и очевидно Amazon иска да е фактор и тук. Но го прави като една от водещите световни компании за търгоия и логистика, т.е. има един сериозен лост - доверието, което вече е спечелила от страна на потребителите си, тъй като то е основният фактор при домашната сигурност

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase