Снимка: архив, Reuters
fallback

Учени от лондонския Юнивърсити колидж посочиха коя е главната опасност, дебнеща астронавтите - това не е смъртоносната космическа радиация, а микроорганизмите на борда на космическите кораби и станции, съобщи в."Гардиън".

Според британските специалисти на Земята бактериите не предизвикват такива проблеми, както в космоса. Това се дължи на различната среда.

Учените доказаха, че в космическото пространство активността на имунната система на екипажите се снижава. При това редица бактерии си изработват силна устойчивост към антибиотиците.

Според получените резултати от експеримента "Марс -500" през 2010-2015 година се оказва, че микроорганизмите, които се развиват на космическите кораби, могат да бъдат много опасни за покорителите на космоса.

Астронавтите могат да се заразят помежду си, а самите бактерии намират добра среда на обитание във въздуха и по повърхностите на космическите кораби.

Изданието напомни, че в продължение на 520 дни протече експеримент, при който шестима членове на екипаж бяха затворени в модел на космически кораб с обща площ 180 квадратни метра.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

шматка

преди 6 години

Кой знае космическия трипер колко е голям

24

Анонимен

преди 6 години

До АнонименНали всяка повърхност в космоса е изложена на високо космическо лъчение------------------Корабът има и вътрешни повърхности, но нали си си т*п...

23

seira

преди 6 години

До На живо от НАСАБРАВО!!!

fallback