Снимка: Reuters
fallback

Американският технологичен концерн Adobe планира най-сетне да се откаже от своята уеб технология Flash веднъж завинаги, пишат Investor.bg и Bloomberg TV Bulgaria

Компанията обяви, че със съзряването на отворени стандарти като HTML5, WebGL и WebAssembly все повече производители интегрират поддръжка за тях в браузърите, което прави допълнителните приставки ненужни. Това е довело до решението да се прекрати поддръжката за Flash. То е било координирано с някои от технологичните партньори на Adobe като Apple, Facebook, Google, Microsoft и Mozilla.

Всичко това се случва, след като през последните години браузърите Chrome, Microsoft Edge и Safari започнаха да блокират Flash и рекламите, базирани на приставката. Създателите на браузърите настояват за ползването на модерни формати, като HTML5 видео, което най-сетне стана широко разпространено.

Като пряко следствие от това Adobe заяви, че до 2020 ще преустанови обновяването и разпространяването на Flash Player . Компанията съветва създателите на съдържание да мигрират сегашните Flash продукти към споменатите отворени формати.

Тъй като редица браншове (като образование, гейминг и видео) разчитат на Flash, Adobe обещава все пак да продължи поддръжката до 2020 за основните операционни системи и браузъри, като пуска редовно поправки на сигурността и запази съвместимостта.

Още новини четете на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Вов

преди 6 години

До web developerДа наистина, нищо не разбирам на JavaScript, а виж ActionScript си беше супер. Абе все едно македонски и български - разлика от земята до небето.

12

Анонимен

преди 6 години

Macromedia Flash, добри времена бяха. Но с CSS3 вече могат да се правят много интересни неща и като включим жаба скрипт и флаша става напълно излишен. А иначе, да живей Ноуд.JS

11

Анонимен

преди 6 години

Не знам кой ги е излъгал че хтмл5 не може да бъде досаден. Освен това има ли джаваскрипт има и проблеми. Новите тенденции в трекинга и банерите са толкова напреднали, че вече няма да ги виждате да ви изкачат, но личните ви данни пак ще станат обществени. Джаваскрипт е най голямото зло.

fallback