Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В гейминг индустрията в България има поне 60 по-големи компании, които са активни и произвеждат игри, макар че няма официални данни за това. Това коментира съоснователят и главен изпълнителен директор на Haemimont Games Габриел Добрев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Именно това искаме да променим с GameDevs – да съберем информация за цялата индустрия и да направим нещо като нейна визитка - колко хора се занимават с това, колко компании са...", каза още Добрев.

По думите му именно това е един от правилните пътища за развитието на България, защото де факто няма никакво ограничение за растежа, "имаме потенциала да растем, колкото имаме сили". 

Според Добрев всъщност за този бранш е нужен само човешкия капитал, който в България не липсва.

"Кадрите в тази индустрия се създават от процеса. Колкото повече компании се занимават с това, толкова повече хора намират място и започват да работят в тях и се развиват в тази посока. В България има достатъчно хора, които поне имат желание да се занимават с тази дейност", поясни още основателят на компанията, производител на хитовата игра Tzar: The Burden of the Crown. По думите му и разликата в заплатите в бранша между България и Запада не е особено голяма.

Добрев коментира и българския пазар, който почти липсва заради сериозно изразения проблем с пиратството. По думите му никоя компания не може да намери реализация само на нашия пазар, но обикновено игрите се правят за глобалните пазари, а за малките, сред които и българския, дори не се превеждат.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 5 месеца

Аз се занимавам с компютри от над 30 години и гейминг индустрията винаги е била "развиващ се бизнес". Всеки интересен развлекателен бизнес е развиващ се бизнес.

14

Анонимен

преди 5 месеца

В България никой не страда от липса на кадри. Кадрите, обаче, страдат от липса на заплата.

13

Изгърбич Задвратян

преди 5 месеца

сичко е ок, ама как така се оказа че у хемимонт, ексес и прочие нема един случаен декамесар във шапката?