Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Бургаски разработчици създадоха онлайн роуминг калкулатор, който изчислява каква част от заложените в абонаментния ни план мегабайти ще можем да използваме в чужбина.

Oще по темата

RoamingCalc.eu е напълно безплатен и може да се използва без ограничения от потребителите, съобщиха авторите на идеята - Захари Тенев и Николай Косев.

Роумингът в ЕС отпада от утре. С решение на Европейския парламент, разговорите, съобщенията и трафика на данни в държавите-членки няма да бъдат натоварвани с допълнителните такси, които до този момент потребителите заплащаха.

Отпадането на роуминга обаче не важи за мобилните оператори – те ще продължат да плащат на телекомите в останалите страни за използване на мрежата им, което означава, че отпадането на роуминга все пак ще се отрази на потребителите под формата на намаляване лимитите за мобилен интернет, заложени в абонаментния им план.

Мегабайтите, с които ще разполагате безплатно в чужбина, се изчисляват на базата на новите максимални цени на услугите, въведени с решение на Европейския парламент.

Как тези тарифи ще се отразят на количеството трафик на данни, което ще можете да използвате безплатно, отговаря електронният роуминг калкулатор.

Идеята хрумва на Захари Тенев и Николай Косев в края на миналата година, а калкулаторът им е отворен за всички европейци.

Формулата в основата на калкулатора е универсална и важи за всеки мобилен оператор, работещ на територията на Европейския съюз.

Системата е лесна за употреба и изисква въвеждането на месечна такса и заложените в нея лимити за трафик на данни. Калкулаторът сам пресмята какво ще бъде ограничението на мобилния ви интернет, щом напуснете обхвата на мрежата на мобилния си оператор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

хахаха

преди 6 години

Това е приложение колкото и тия *** са разработчици

16

Анонимен

преди 6 години

Това нещо не работи, толкова са и разработчици въпросните некадърници

15

забава

преди 6 години

Пълни аматьори.

fallback