Източник: Reuters

Общата стойност на криптовалутите вече задмина 100 млрд. долара. Голяма част от този ръст дойде през последните няколко месеца - на 1 април пазарната капитализация бе 25 млрд. долара, което означава, че за 2 месеца е постигнато 300% увеличение.

Въпреки че голяма част от това се дължи на самата биткойн валута, която за този период постига 160% ръст на стойността си, други дигитални валути като Ehereum също допринасят - последната вдига цената си с 439% за последните 60 дни.

Едва ли има по-добър начин да се покаже разнообразието в ръста от това да се погледне какъв процент от всички криптовалути заемат биткойните. Години наред той се движеше около 80%, но вече е паднал до 50%, като останалото пространство се заема от други като Ethereum и Ripple, пише TechCrunch.

Може ли да се говори за балон?

Ако си опитен инвеститор или дори такъв, който си докарва допълнително доходи като трейдър вкъщи, едва ли е лесно да не си помислиш за огромен балон, виждайки как цената на един актив расте с над 400% за 2-3 месеца. В историята има достатъчно примери какво става в такива случаи - при толкова скоростно вдигане на цената, почти е сигурно, че ще падне надолу. Но от друга страна, пазарите не са толкова рационални, колкото са били преди години.

Корекция имаше - преди няколко седмици биткойнът беше с цена от 2700 долара, след това падна до 2000, но днес е с още по-висока - около 2750 долара. Връщайки се година назад, този ръст изглежда огромен и може би не може да се говори толкова за балон, колкото за прераждането на криптовалутите като цяло.

Друг положителен знак е, че биткойните не носят на гърба си целия ръст - това ще рече, че на този етап определено има интерес към различни криптовалути. Ethereum печели все по-голяма популярност най-вече заради технологичните си подобрения спрямо биткойните, включително възможността да се кодират договори директно в блокчейна (технологията зад криптовалутите), което един ден може да доведе до организирането на публични предлагания на монети (Initial Coin Offering). Те към днешна дата най-често се използват от стартъпи, за да заобиколят конкретна регулация (криптовалутите все още не подлежат на регулации).

Другата криптирана валута - Ripple, също се базира на междубанкови разплащания и работи с над 100 банки по целия свят. Знаем, че ще отнеме доста време, за да се имплементира в още и още банки, но и тази информация е достатъчна причина хората да се вълнуват какво се случва с Ripple.

Интересното в случая е, че до сега хората не са имали възможност директно да инвестират парите си в технология, която има огромен потенциал, но все още е в развитие. През 90-те някой може и да е предвидил каква част от живота ни ще заема интернетът, но е нямало как директно да инвестира в него. Аналогично, прилагането на криптиране и в съхраняването, и в преноса на данни е сравнително ново, затова и инвестирането в такава защитена валута може да се сравни с инвестиция в интернет преди почти 30 години. Дали сравнението е правилно, само времето ще покаже.

Колко всъщност струват криптовалутите?

Единственото рационално обяснение за цените на тези валути е, че може би те наистина струват толкова, имайки предвид защитата, която предлагат, а може би и много повече. Но проблемът е, че това са само теории и няма възможност реално да се оцени стойността. Криптовалутите не са публични компании, нямат доклади за разходи и приходи, прогнози за ръст или спад, от които да се направи оценка на развитието им, както можем да направим с отчетите на Apple например.

Бъди информиран "инвеститор"

Фитц Тепър от TechCrunch винаги е предупреждавал читателите и приятелите си да внимават, когато закупуват криптовалути, защото там се случват твърде бързи ръстове и спадове. Последните два месеца предизвикаха огромен обществен интерес и се стигна дори до "публични уроци" от телевизии като CNBC и CNN за това как да се "инвестира" в биткойни.

Просто хората трябва да са сигурни, че купуват каквато и да е криптовалута заради правилните причини - да се научат какво е това и как да извършват транзакции чрез нея. Или пък, защото са убедени, че това е нова технология, която тепърва ще променя финансовия свят.

*Авторът е притежател на биткойни, Ethereum и други по-малки криптовалути. Тази статия не е препоръка за инвестиционна дейност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase