Снимка: visualhunt.com

Хакерите, които започнаха глобалната кибератака миналата седмица, са получили едва 65 000 щатски долара откуп, съобщава белгийската обществена телевизия.

Още по темата
Това става ясно, тъй като те бяха посочили 3 сметки във виртуалната валута биткойн, а сделките с нея са публични. Сумата беше потвърдена и от члена на борда на белгийската Асоциация "Биткойн" Томас Спас. Все още обаче не е ясно кой е собственик на сметките.

Фламандският етичен хакер Inti De Ceukelaire коментира пред телевизия VRT, че това е "изненадващо малко в сравнение с причинените от тях щети". Той припомни, че през 2013 г. създателите на Cryptolocker са направили няколко милиона долара само за дни.

"Много хора не са платили. Мисля, че хакерите не са преценили правилно. Щетите биха могли да бъдат по-големи", смята De Ceukelaire.

Една от причините WannaCry да спечели толкова малко на авторите си е, че "Майкрософт" бързо публикува пач, който обезсилва вируса и така разпространението му беше ограничено.

Освен това други хакери успяха да копират вируса и да започнат да печелят от него, за сметка на постъпленията на авторите на WannaCry.

Според Inti De Ceukelaire на авторите на WannaCry явно им липсва опит, тъй като са допуснали твърде много грешки и едва ли работят за севернокорейците, както се твърди. Започването на атаката през уикенда показва, че тя е работа на аматьори.

"Ако бяха пуснали вируса през седмицата, това би причинило много повече щети", казва етичният хакер.

Оставянето на ключ за изключване също е слабост на вируса, през която той беше първоначално, макар и за кратко, блокиран.

Остава неясен и мотивът за кибератаката. Ако е финансов, то тя не е особено успешна. Ако обаче е целяла нанасяне на щети в глобален мащаб, то тя е постигнала целта си, смята белгийският етичен хакер.

Вирусът WannaCry причини много щети в световен мащаб. Повече от 250 компании и физически лица в 150 държави бяха засегнати, причинявайки милиони евро финансови загуби.

WannaCry засяга основно стари операционни системи като Windows XP, като по-новите Windows 8.1 и Windows 10 не са уязвими. Въпреки, че Windows XP не се поддържа от "Майкрософт" от 2014 г., все още всеки пети компютър в света използва системата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase