Снимка: Reuters

Spotify и множество европейски интернет компании призовават Брюксел да предприеме мерки срещу "тревожните практики" на Apple и Google, пише Financial Times.

Големите интернет платформи могат и злоупотребяват с привилегированото си положение, казва се в писмо, подписано от главните изпълнителни директори на Spotify, конкурентът й в музикалния стрийминг Deeze и германският инвеститор в стартиращи компании Rocket Internet.

Въпреки че в писмото до Европейската комисия (ЕК) не се споменават имената на гигантите от Силициевата долина, в него се посочва, че някои мобилни операционни системи, магазини за приложения и търсачки, вече ефективно възпрепятстват конкурентите им да предоставят собствените си услуги.

Apple и Google съвместно контролират над 90% от мобилните операционни системи, което означава, че компаниите, които предлагат продукти за смартфони, трябва да спазват условията, определени от групите в Силициевата долина. В противен случай те рискуват да не могат да достигнат до клиентите си.

Писмото идва в момент, в който Комисията води дебат за ревизия на цифровата политика. Нови предложения ще бъдат внесени по-късно тази година. Те ще са насочени към решаване на предполагаемите несправедливи договорни клаузи, прилагани от големите платформи.

Възможностите, които се разглеждат от изпълнителната власт на ЕС, варират от специфични за сектора кодекси за поведение до конституирането на независим орган за уреждане на спорове между големите платформи и техните често по-малки бизнес клиенти. 

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase