Снимка: БТА
fallback

Американската компания "Space X" за първи път изстреля спътник с ракета-носител "Фалкон 9" с вече използвана и рециклирана първа степен, което открива възможности за значително съкращаване на разходите, предаде Франс прес.

Ракетата, която извежда люксембургски телекомуникационен спътник, беше изстреляна от космическия център "Кенеди" в Кейп Канаверал, щата Флорида, по план - в 18,27 часа местно време (22,27 часа по Гринуич).

Първата степен на ракетата успешно се приземи върху предвидената за целта платформа в океана, съобщи компанията, цитирана от ТАСС.

Високата 41 метра първа степен се отдели от ракетата носител 2 минути и 41 секунди след изстрелването и се очакваше да кацне меко на плаваща платформа в Тихия океан 8 мин. и 32 сек. след изстрелването.

Първата степен на ракетата беше използвана за първи път през април 2016 г. при изстрелването на капсулата "Дракон" към Международната космическа станция с мисия за снабдяване на станцията с провизии, съгласно договор с НАСА, припомня АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 7 години

Пестенето е майка на мизерията.И колко пъти ще го рециклират тоя двигател първа степен - не стана ясно. Потенциалните рискове колко нарастват с рециклажа - пак не е ясно?Дайте едни графики - за да спестим ХХХ милиона долара, рискуваме с ХХ процента провал. Да видим, да разберем и ние простичките хора.Щото и ние за да спестим някой лев караме "рециклирани" автомобили втора ръка, ама сме на първите места по смъртност на пътя...

34

Невежа

преди 7 години

Петя надали има идея, защо е сложила удивителен и въпросителен знак в този случай ?!Така може би е по-шокиращо ?!Нищо, че тези ракети са стздадени точно за рециклиране и това се знае от години ?!Изобщо, на кой би му било чудно, че от такива неща се пести, при положение, че спряха совалките ?!

33

Анонимен

преди 7 години

Викате капитализма е добре, а? А в Куба БВП е 2.5 ПЪТИ по - голям от българския ;)Не, че комунизма е добре, ама на Кастро катафалката се повреди, защото беше стара, а наще хубавци джиткат с мерджани, аудита и тем подобни, купени с парите за лечение на вашите деца... А иначе във фейса споделяте постове за събиране на лечението на това или онова дете... Евроатлантици, какво да ги праиш. Никой не иска от тях да бъдат и умни. Стига да са русофоби...

fallback