снимка: Ройтерс

След сериозното поражение със смартфоните Galaxy Note 7 технологичната южнокорейска компания Samsung представи цялостна концепция за рециклиране, която предвижда продажбата на рециклирани Note 7 устройства или възстановяване на отделни компоненти.

Целта е "екологично чистo" освобождаване от огромните запаси, заяви в понеделник (27 март) Samsung. Групата стартира от съображения за сигурност мащабна акция за връщане на милиони смартфони заради опасните им батерии.

Galaxy Note 7 ще се предлагат като генерално ремонтирани телефони или телефони под наем или заменящи устройства съгласно договореностите с властите в отделните държави и в зависимост от търсенето на пазарите в различните страни, се казва в изявлението на компанията.

Информация за пазарите и сроковете за доставки ще бъдат съобщени по-късно.

Южнокорейският концерн бе принуден в средата на октомври напълно да спре производството на Galaxy Note 7, тъй като компанията не успя да се справи с експлоадиращи опасни батерии. Виновни за скандала бяха дефектни батерии. Редица авиокомпании в САЩ и много други страни забраниха полетите със смартфони.

Част от опасните смартфони следва да се рециклират и използват повторно по "екологосъобразен начин", заяви сега Samsung. Многократно използваеми компоненти ще продължат да се използват и ще заместват редки суровини като метали.

Неправителствената екоорганизация Greenpeace приветства мерките. След месеци на кампании и протести заради въздействието на изтеглянето обявеният от Samsung план за околната среда е "голяма победа" за всички участници в протестите и е стъпка към промяна на посоката при производството и обработката на електронно оборудване, се казва в изявлението на Greenpeace.

Oще подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase