fallback

Частната американска компания SpaceX изстреля днес свой товарен космически кораб от историческа стартова площадка във Флорида, предаде Асошиейтед прес.

Предвидено е той да достави на Международната космическа станция МКС 2,2 тона запаси и оборудване.

Корабът "Dragon" бе изстрелян от историческата площадка 39А на космическия център "Джон Кенеди", близо до военновъздушната база Кейп Канаверал, в щата Флорида.

Оттук тръгваха американските мисии "Аполо" до Луната, както и космическите совалки на НАСА в периода 1981-2011 г. Совалка на НАСА бе изстреляна за последно към космоса именно от тази площадка през 2011 г., припомня БТА.

SpaceX използва 39А днес за първи път.

Първоначално бе предвидено бе корабът "Dragon" да бъде изстрелян още вчера. Тогава полетът бе отложен само 13 секунди преди старта заради проблем с двигателя на ракетата носител "Falcon 9".

Това е първото изстрелване на апарат на Спейс екс от Флорида след експлозията на ракета на компанията през лятото на миналата година.

При това допълнителна цел бе ракетата носител да се върне там, откъдето бе изстреляна - нещо, което е било постигано само два пъти.

Тя бе изпълнена успешно, като ракетата се приземи благополучно на специална площадка за кацане в Кейп Канаверал. Малко по-късно самият космически кораб бе изведен успешно на орбита.

SpaceX е наела площадката 39А от НАСА за 20 години. Компанията се надява да изпрати оттам американски астронавти в космоса догодина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

Анонимен

преди 7 години

Я русофилчетата да ми обяснят като е толкова напред любимата им матушка, защо там няма дори и една частна компания като SpaceX? А да, забравих че там е на мoда култът към личността, а независимите компании, не даващи нищо на царя-джудже биват унищожавани още в зародиш. И досега никой от вас така и не обясни що като е толкова хубаво там руснаците бягат в Америка, а не американците в Русия? А? Що така винаги пропускате отговора на този въпрос?

60

Анонимен_777

преди 7 години

И защо не ползват СОВАЛКАТА тогава... хахахах.. А.. ЗАЩО ???!! Може да се спомене че само руснаците имаха собствена космическа станция. и то още през 80-те !! МКС е основана на опитът от ''МИр'' и е м-у народен проект, реализиран главно с руската косм. програма... в периода след провала на СОВАЛКИТЕ , и ДОСТА ПРЕДИ сегашните ОПИТИ ( Space-X iи др. )P.S: По тая тема повечето тука са доста довърх. запознати !!!

59

Анонимен

преди 7 години

До ВижтеСкоро ще летят редовно, ще организират масов туризъм, а руснака ще гледа към небето и ще блее.руснака и сега седи, пие и блее

fallback