Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Идеята на изобретатели от Кюстендил за разработването на ракетно гориво от череши се заражда през 2014. Тя се състои в извличането на фруктова захар от черешови плодове, която се използва като горивен компонент в твърдото ракетно гориво. Това каза Христофор Скандалиев, който е един от ръководителите на кюстендилското дружество за аерокосмически технологии "ЗОДИАК", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му горивото с фруктова захар има екологични предимства. За него се използват компоненти, които сами по себе си са безвредни, а също така се получава и безвреден продукт, обясни още той.  

Вече са направени експерименти с поредица от ракети, коментира още изобретателят. Достигната височина до този момент е 3 хил. метра, но технологично не съществуват пречки за изстрелване до 8-9 км, посочи още той. 

Последните разработки на клуба са свързани със съхранението на соларна енергия и изграждането на соларни инсталации, коментира Скандалиев.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Изследовател

преди 7 години

Очакваме и смилянската разработка за ракетно гориво от боб...

11

Анонимен

преди 7 години

Тея прикриват нелегален казан за ракийка ;))

10

Иван

преди 7 години

В интервюто Христофор Скандалиев забрави са каже, че, става дума за ПРЕЗРЕЛИ череши когато валят много дъждове - черешите се напукват и не стават за прясна консумация, преработка И ДОРИ ЗА РАКИЯ !!! Тогава идва тази технология и биомасата става използваема за нешо :-) Желая здраве и ПОЗИТИВИЗЪМ на всички!

fallback