Снимка: Greubel Forsey

Има часовници и часовници. Има такива, които си купуваме на конвейр и ги захвърляме след няколко месеца, а някои пък може и цял живот да не можем да си купим. Точно един такъв шедьовър струва скромните 1,28 млн. долара и за ценителите на механиката, определено хваща окото.
 
Greubel Forsey, компания известна със своите супер сложни и триизмерни часовници, показа последния си модел - Double Tourbillion 30° Technique. Часовникът е направен на основата на голям сапфирeн кристал, което обяснява и космическата цена.

Потребителят може да види буквално всичко в корпуса от 38,4 мм. Кристалът е използван във всеки елемент от архитектурата на часовника, като се вижда и патентованото от компанията Tourbillion движение на стрелките.
 

Какво е да носиш часовник за $1,28 милиона? Не знаем!

Сапфиреният часовник е лимитирано издание - само 8 бройки са произведени и ще се продават само в Щатите. Въпреки че използването на сапфир за изработката на часовници не е нещо, което за пръв път се прави, повечето компании използват скъпоценния камък само за някои части, а не за целия часовник.
 
Скъпата играчка вече дори е взела приз на международното състезание за часовници Internetional Chronometry Competition с рекордните 915 от 1000 възможни точки, пише Forbes. В България какъв ли приз ще вземе...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase