Снимка: Reuters, архив
fallback

Apple се опитва да засили присъствието си на втория най-голям пазар на смартфони в света, където наскоро обяви, че има значителен ръст на продажбите за последното тримесечие – 58%. Въпреки това пазарният дял на компанията на индийския пазар на смартфони все още е нисък и има няколко фактора, които пречат на технологичната компания да постигне голям успех в страната, пише в свой анализ Quartz.

Твърди се, че Индия е отказала на Apple позволение да продава поправени стари телефони iPhone. Решението може да нанесе удар върху плановете на Apple за този пазар, в който потребителите са особено чувствителни по отношение на цените. "Не стана ясно веднага дали той (Кук) ще обсъди внасянето на поправени устройства iPhone с властите в Ню Делхи", допълва Ройтерс.

Въпреки че това е изключително важно посещение за Кук, той не е единственият технологичен лидер, който иска да впечатли Индия. През последните две години някои от най-големите имена в световната технологична индустрия са посещавали Моди, най-проявяващия интерес към технологиите премиер в историята на Индия. В допълнение към всичко това продажбите на компании като Apple се свиват  в Китай, а Индия е смятана за следващия голям пазар.

Докато Моди завършва втората си година на премиерския пост, нека погледнем към технологичните лидери – от тези в Силициевата долина до тези в Китай – които са се срещали с индийския премиер.

Джеф Безос

52-годишният главен изпълнителен директор на Amazon посети Индия само няколко месеца, след като Моди стана премиер през май 2014 г.

"Аз съм абсолютно на негово (на Моди) разположение. Той има фантастична международна репутация. Супер развълнуван съм да се срещна с него", коментира Безос точно преди срещата.

По време на нея Безос обсъди с Моди бъдещите планове на Amazon в Индия. Освен това обяви инвестиция от 2 млрд. долара в индийското звено на компанията – Amazon.in.

Сатя Надела

Роденият в Индия главен изпълнителен директор на Microsoft посети страната през декември 2014 г. По време на визитата си той се срещна с Моди в Ню Делхи и изрази желанието си за сътрудничество с индийското правителство по инициативите "Digital India" и "Make in India". През септември 2015 г. 48-годишният технологичен лидер се срещна отново с Моди, този път в Калифорния.

Илон Мъск

По време на визита в Силицевата долина през септември 2015 г. - първата такава за индийски премиер от повече от три десетилетия, Моди посети фабриката на Tesla в Калифорния. Той получи специална обиколка в завода, в който Tesla произвежда своите електромобили и своите емблематични батерии. Самата обиколка беше водена от топ директорите на Tesla, включително от самия изпълнителен директор Илон Мъск.

Марк Зукърбърг

32-годишният съосновател на Facebook в посещавал два пъти Индия, откакто Моди стана премиер.

През октомври 2015 г. Зукърбърг се срещна с Моди в Ню Делхи и изрази своя интерес от сътрудничество с индийското правителство в сфери като здравеопазване и образование. Освен това предложи помощта си за разработването на мобилното приложение Clean India. Моди и Зукърбърг също така обсъдиха възможностите за използване на социалната мрежа за следене на терористични активности.

По това време Facebook се опитваше да даде тласък на своята безплатна ограничена интернет услуга Free Basics в Индия. Същата тема беше обсъдена и по време на посещението на Моди в Силициевата долина, където той беше посрещнат в централата на Facebook.

Въпреки това през февруари 2015 г. телекомуникационният регулатор в Индия реши в полза на интернет неутралността и ефективно сложи край на Free Basics в страната.

Сундар Пичаи

Роденият в индийския град Ченай главен изпълнителен директор на Google Сундар Пичаи се срещна с Моди в Силициевата долина през септември 2015 г. Пичаи отправи приветствие към премиера в двуминутно видео съобщение точно преди визитата на премиера. В записа Пичаи посочва, че Индия и Силициевата долина споделят еднакви възгледи.

Миналата година Пичаи направи първото си официално пътуване до Индия като главен изпълнителен директор на Google и посети Моди в Ню Делхи.

Индия е особено привлекателна за компании като Google, защото в едва 20% от населението има достъп до интернет и има по-отворена интернет политика в сравнение с Китай.

Джак Ма

Технологичните лидери от САЩ не са единствените, които се опитват да омаят Моди.

През май 2015 г. Джак Ма, председателят на китайската Alibaba Group Holding, се срещна с Моди в Ню Делхи.

Три месеца след визитата на Ма индийската компания за електронна търговия Snapdeal набра 500 млн. долара финансиране от инвеститори, след които Alibaba, Foxconn и Softbank. Alibaba се стреми към участие в индийската онлайн търговия, а според слухове компанията се интересува от директно присъствие в страната.

Масайоши Сон

През октомври 2014 г. Масайоши Сон, председателят и главен изпълнителен директор на японската телекомуникационна компания SoftBank, посети Моди в Индия.

SoftBank агресивно се опитва да засили присъствието си в Индия през последните години и до момента е инвестирала над 2 млрд. долара в страната. Освен това има дялове в част от водещите индийски технологични стартъпи като Snapdeal, Ola и OYO Rooms. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 7 години

да доходят и у нащо маале

fallback