Снимка: Reuters, архив
fallback

Три френски сдружения, борещи се срещу расизма, ще подадат жалби срещу социалните мрежи Facebook, Twitter и YouTube на Google заради това, че не успяват да премахнат коментар, които насаждат омраза и съдържат расистки изказвания, съобщава Reuters.
 
Френското законодателство изисква от сайтовете да премахват расистко, хомофобско или антисемитско съдържание, като уведомяват властите преди и след това.
 
Според френската организация, създадена от еврейски студенти - UEJF, както и активистите от антисемитските и антихомофобските организации SOS Racisme и SOS Homophobie, това не се случва, защото трите компании са премахнали много малка част от близо 600-те примери, които се дали за подобно съдържание, насяващо омраза. Тези примери са само за периода от края на март до 10 май тази година.
 
В Twitter премахнатото съдържание е 4%, в YouTube 7%, а във Facebook 34%, твърдят асоциациите, позовавайки се на своята събрана информация. "Имайки предвид огромните печалби на YouTube, Twitter и Facebook на фона на ниските данъци които плащат, отказът им да инвестират в борбата срещу омразна реч е неприемливо," казва президентът на UEJF Саша Райнгевиртц.
 
Франция не е единствената страна, която приема сериозно такава реч в онлайн изданията. В края на миналата година Германия принуди Facebook, Google и Twitter да изтриват насаждащите омраза постове и коментари в техните платформи до 24 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

gost

преди 7 години

напоследък усещаики как цъка нещо на компа се едно съм в атц преди години докато имаше това явление зех да се замислям каква лие ползата от това некои да рови пък не звам може и сега да има та то човек знае ли какво има

18

ФАКТ!

преди 7 години

Близо 60% от "френските" деца до 15г. възраст са черни, основно със африкански корени и изповядващи ислям. ЧЕСТИТО! Пазете си ги, защитавайте си ги, те рано или късно ще ви се "отблагодарят"Колелото се върти, нещата се обръщат, и бившите френски колонии сега ще завладеят Франция, без нито едни изстрелян куршум!

17

Анонимен

преди 7 години

Расата, полът, сексуалната ориентация и заболяванията са неща, с които човек се ражда и е меко казано грозно да дискриминираме по този признак. Виж, религията е просто набор от идеи, които човек възприема, и в тази връзка мога свободно да кажа на тези организации, че ислямът е ***!

fallback