снимка: Ройтерс
fallback

Технологичната компания Twitter е забранила на американските разузнавателни агенции да се възползват от ресурсите на Dataminr - услуга, която анализира туитове от цял свят, за да информира потребителите за новинарски събития, пише The Verge, позовавайки се на анонимни източници.

Социалната мрежа не е потвърдила информация. За самата услуга се твърди, че е информирала клиентите си за терористичните атаки в Брюксел през март няколко минути преди медиите, но Wall Street Journal писа по въпроса, позовавайки се на представител на американските разузнавателни власти и други източници, запознати със случая.

Агенциите използват Dataminr от две години. Източниците пожелали анонимност, твърдят, че Twitter е притеснена за прекалената близост с американското разузнаване. В изявление компанията посочва, че данните ѝ са “до голяма степен обществени”, като посочва, че “правителството на САЩ може да разглежда публични акаунти, както всеки друг потребители”, но не коментира как Dataminr е започнала да продава информация на разузнавателните служби.

Twitter има политика за забрана на трети компании, като Dataminr, да продават информация на държавни органи с цел разузнаване. 

Dataminr, от която Twitter притежава 5% дял, е единствената компания, която позволява да се види в реално време списъкът с туитове в нейната мрежа и продава тази информация на клиенти.

Разузнавателните агенции са получили достъп до продукта на Dataminr, когато компанията е получила финансиране от In-Q-Tel - фирма за рисков капитал, която инвестира в компании, чиито продукти и услуги работят в полза на агенциите. Но се твърди, че Twitter е заявила на Dataminr, че иска всичко това да спре, когато пилотната програма приключи, а това се е случило наскоро.

Във времето, в което е работила с американските власти, Dataminr е подала сигнал за терористичните атаки в Париж секунди след като са започнали, превръщайки го в “изключително ценен инструмент” според единия от източниците.

Още по темата вижте в Investor.bg!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Само за балъци

преди 7 години

Вервайте си, кво да кажат че дават и никой да не използва Туитър

3

Анонимен

преди 7 години

Koi da poviarva???Vsichko se slusha...prazno nqma

2

Анонимен

преди 7 години

Така е , защото събирането на данни не е Технология .

fallback