Снимка: архив Reuters
fallback

Имаме невероятни иновации, които тепърва ще се развиват”, заяви босът на Apple Тим Кук през миналата седмица. Изявлението трябваше да прозвучи окуражаващо, след като компанията му обяви първи спад в приходите за тримесечие от 2003-та година насам. За сп. “Икономист” Кук не е достатъчно убедителен. 
 
Резултатът се видя мигновено. Акциите на Apple паднаха с 8% и за часове пазарната стойност на технологичния гигант падна с 46 милиарда долара.
 
Основното притеснение на инвеститорите е популярността на емблематичния продукт на Apple –  iPhone. Именно продажбите на смартфона са главното перо в приходите на компанията. Но тази година беше регистриран спад от 18%. Кук разясни, че такава е тенденцията на целия пазар, не само що се отнася до iPhone.

От Apple се надяват, че екстрите в iPhone 7, който трябва да бъде представен през септември, ще убедят потребителите да сменят старите си модели с новия. Дотогава почти сигурно ще има нови спадове в продажбите.
 
По-големият въпрос през Тим Кук е дали компанията му някога ще успее да произведе продукт толкова успешен, колкото iPhone. Ентусиазмът постепенно утихва, предвид факта, че новите предложения са много далеч от флагмана. 
 
Дългочаканият Apple Watch отбеляза първата си пълна година на пазара преди около седмица. Истината е, че продажбите са по-добри в сравнения с дебютната година на iPhone (2007-ма г.). Но потребителите днес са далеч по-склонни да дават пари за технологични “джаджи” и продадените бройки от смарт часовника трябваше да са много повече. 
 
Високата цена за базовия модел, както и задължителната му връзка с iPhone за голяма част от основните функции отблъснаха немалка част от потенциалните купувачи. Да, цифрите са впечатляващи на пръв поглед – 8 милиона продадени часовника на обща стойност 4 милиарда долара, но експерти са категорични, че това е временно явление.

Светлият лъч за Apple към момента е бизнесът с услуги – музика, приложения и други. Тук компанията има приходи от 6 милиарда долара, което е повече от продажбите на компютри или таблети.
 
Какво друго можем да очакваме от  Apple? Компанията от известно време работи върху електрическа кола. Говори се за неразбирателство с германски автогиганти по отношение контрола на потребителските данни и това спира евентуално партньорство, забавяйки целия процес.

Мнозина очакваха Apple TV да промени изцяло телевизионния пазар. Това обаче изглежда няма да се случи.

Най-големият проблем на технологичния лидер в немалка степен е огромният му успех в миналото. Това е компанията с най-висока пазарна стойност в света, главно защото инвеститорите вярват в способността на Apple да прави иновациите популярни.

Тим Кук, който пое контрола върху Apple през 2011-та година, малко преди смъртта на незаменимия Стив Джобс, демонстрира компетентно управление. Но възникват все повече въпросителни около възможностите му да се доближи до нивото на Джобс по отношение на визията за иновативни, революционни продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

Анонимен

преди 7 години

Точно! За бизнеса BlackBerry е незаменим! Всички други му дишат праха.

62

Г-н Димо Кочеринов

преди 7 години

Айфон ползват само умствено ограничените хора.Той айфона затова няма почти никакви смислени функции.

61

Анонимен

преди 7 години

До 69. Практиката показва, че един пьт хванеш ли Айфон в рьцете си повече не ти се испуска освен ако имаш проблем с парите. Защо ли е така ? Само не ми говорете за секти магии врачки цьркви джамии и тн

fallback