Снимка: Reuters, архив

Google пусна своята 50-ата актуализация на браузъра Google Chrome, като по случай това публикува инфографика, даваща информация за 8-годишния браузър. Най-впечатляващото от нея е че Chrome вече има 1 милиард месечно активни потребители от мобилни устройства.
 
С тези нови статистики Chrome се присъединява към семейството от продукти на Google, които също имат над 1 милиард потребители - Android, Maps, Search, YouTube и магазина за приложения Google Play. Десктоп версията на браузъра също има над 1 милиард месечно активни потребители, но тъй като много от тях влизат и от лаптопа си, и от смартфона си, трудно може да се събере цифрата от двете устройства, за да се намери общия брой потребители.
 
Google твърди, че потребителите зареждат над 771 милиарда страници на месец и в десктоп, и в мобилната версия на Chrome. Преводачът на интернет компанията Google Translate пък превежда 3,6 милиарда страници месечно. Друг интересен факт е че новите функционалности на браузъра спестяват 2 милиона гигабайта информация всеки месец, т.е. правят зареждането на тежки страници много по-лесно.
 
От инфографиката става ясно и че браузърът въвежда автоматично пароли и потребителски имена 9,1 милиарда пъти месечено. По отношение на сигурността, Chrome спира над 145 милиона пъти различни видове зловреден софтуер и е платило над 2,5 милиона долара на хакери, които са открили пробив в сигурността на браузъра.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase