снимка: Ройтерс

Правителството на САЩ твърди, че е успяло да достигне до данните на iPhone на единия от стрелците в Сан Бернардино. Това става ясно от подадени в Калифорнийския федерален съд в понеделник документи. Информация за избраната процедура или за възможното съдържание на данните не е налично. Специфичният, свързан с Apple спор, сега сякаш наистина е разрешен. Но други процедури между Apple и правителството на САЩ, в които става въпрос за достъп до други iPhone-и, продължават да са налични.

„Правителството вече успешно преглежда съхраняваните [на iPhone] данни и вече не изисква подкрепата на Apple", се казва в кратката информация до прокурора. „Вече не ни е необходимо съдействието на Apple Inc.“, пише в изявлението на правосъдното министерство. „Съответно правителството иска [искът срещу Apple] да се отмени".

Това предложение по всяка вероятност ще бъде одобрено от съда. А Apple най-вероятно ще се опита да разбере как е била пробита защитата на iPhone.  

В случая става въпрос за апарат iPhone 5C с операционна система IOS 9, съдържанието на което ФБР искаше да изследва. Апаратът принадлежеше на Рижван Фарук, който уби 14 души миналия декември, преди да бъде застрелян от полицията.

През февруари прокурорът поиска съдебна заповед срещу Apple, позовавайки се на закона All Writs Act от 1789 г. Законът дава на съдиите основното право да нареждат всички необходими мерки. Компанията трябваше да деактивира функцията за автоматично изтриване, да създаде интерфейс за електронно вкарване на парола вместо ръчното ѝ въвеждане и да деактивира времевото закъснение между вписванията на грешна парола. В допълнение, Apple трябваше изрично да напише новия софтуер по криптографски начин, така че телефонът да не го отхвърля.

Но концернът се възпротиви, след като преди това според журналистически материали е приел и изпълнил най-малко 70 подобни споразумения без съпротива. Според Apple сега искането е право- и противоконституционно. В допълнение липсвало и основание за искането: Правителството не е доказало, че само Apple е в състояние да разкодира iPhone. Насроченото за миналия вторник публично изслушване бе отложено в последния момент.

Както става ясно сега, очевидно помощта на Apple наистина е била излишна. Следователите обаче принципно биха желали да принудят производителите на електронни устройства да им сътрудничат. Те ще опитат други методи, за да постигнат принципна присъда. Един такъв случай е iPhone 5s на контрабандист на наркотици в Ню Йорк. Като цяло властите в САЩ имат складирани хиляди iPhone, данните от които биха искали да проверят.
 

Всичко по темата - в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase