Снимка: PlayStation

Геймърите, които с нетърпение чакаха да разберат каква ще бъде цената на виртуалните очила PlayStation VR и дали ще бъдат по-скъпи или по-евтини от тези на Oculus и HTC, вече могат да спят спокойно. PlayStation обяви, че те ще струват 400 долара и ще започнат да се продават от октомври.
 
Към цената обаче има и уловка, тъй като това не е точно последната цена. Sony обяви, че за да работят очилата въобще, трябва да се купи и камерата PlayStation 4, а за определени игри пък ще трябва да се купуват и контролерите за движение PlayStation Move. Камерата струва 60 долара, а контролерите са по 50 долара парчето.
 
Като съберем всичко, цената набъбва на над 500 долара. Ако пък трябва да се купува и самата игра PlayStation 4, касовата бележка скача до към 850 долара. Все пак Sony успява да е под конкуренцията, тъй като очилата Oculus Rift са около 600 долара, но нямат контролери, а HTC Vive имат, ама пък са 600 долара.
 
За сега Sony не казва дали ще има допълнително безплатни неща към пакета от 400 долара, който включва кабели, слушалки, зарядно и процесорна кутия. Тук Rift и Vive водят леко, защото със закупуването им потребителите ще получават и няколко безплатни игри.
 
Основното конкурентно предимство на PlayStation VR пред останалите е в нужното устройство, с което да се свържат - и Oculus Rift, и HTC Vive ще имат нужда от компютър, който струва поне 1000 долара от гледна точка на технически характеристики, за да работят нормално. Sony се надява така техните виртуални очила да бъдат разпознавани като по-поносимата опция.
 
Компанията се надява и да привлече много от геймърите със своето съдържание. Над 50 игри ще бъдат пуснати между старта на продажбите през октомври и края на 2016 г., сред които Assassin's Creed, Eve: Valkyrie, Until Dawn: Rush of Blood. Освен игрите, Sony ще осигури и традиционното виртуално съдържание, като 360-градусови видеа, виртуални стати за гледане на видеа и филми и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase