Снимка: flickr
fallback

Microsoft е направила най-много покупки на по-малки компании за изминалата 2015 г., докато Google и Facebook са ударили спирачка на своите придобивания, сочи доклад на компанията за проучвания CB Insights.

Въпросната компания е направила проучване колко по-малки или стартиращи компании за закупили технологичните гиганти в днешно време от 2011 г. до 2015 г. Като цяло придобиванията са по-малко за последната година, което се дължи заради всеобщото мнение в технологичните среди, че най-големите покупки обикновено са с доста надути цени и не се дали и кога инвестицията би с върнала.

От доклада си личи, че най-голям напредък в покупките прави Microsoft под ръководството на своя изпълнителен директор Сатя Надела като на годишна база има постоянно увеличение на новите компании - 4 за 2011 г., 10 за 2014 г. и 18 за 2015 г., с което печели и първото място. Най-значителната покупка е на компанията Mojang, която разработва играта Minecraft и е на стойност 2,5 млрд. долара, а след нея е имейл приложението Acompli за 200 млн. долара.

Друг интересен факт от доклада е че Yahoo е с най-голямата спирачка - от близо 50 закупени компании за предните две години, някога великата технологична компания е закупила само една компания през 2015 г.

Изпълнителният директор Мариса Майер явно е приключила с големите цифри със закупуването на социалната мрежа Tumblr за 1,1млрд. долара и за 2015 г. е похарчила само 160 млн. долара за Polyvore, която е визуална търсачка за дрехи и облекла.

От общо 23 покупки на стойност над 1 млрд. долара, короната е закупуването на платформата за съобщения WhatsApp от Facebook за 22 млрд. долара. Въпреки това, социалната мрежа постоянно намалява покупките си от 2012 г. Насам.

Google пък заема второто място за 2015 г. и първото място за целия период, тъй като е единствената компания с над 100 закупени компании. В сравнение с 2014 г. интернет търсачката е намалила придобиванията си наполовина.

Apple продължава да е скептично настроена към закупуването на нови компании и от 2013 г. е прибавила към портфолиото си малко над 10 малки компании на годишна база, като по-известните сред тях са LearnSprout, Mapsense, Emotient и PrimeSens.

За тази година се очаква покупките да са на същото ниво от 2015 г., ако не и повече, тъй като все повече инвеститори изразяват мнението си, че пазарните капитализации са страшно надути и стотиците милиони долари често са неоправдани и очакват цените да паднат много. Подобно мнение изрази и изпълнителният директор на Apple Тим Кук, който смята да се възползва от тази тенденция тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback