Image Credit: Eric Tremblay

Едно от нещата, на които сме ставали свидетели в миналото в сферата на научната фантастика явно вече става реалност - оптичният специалист Ерик Трембла представи уникална контакна леща, която ще дава на собственика си телескопично зрение, съобщава TheNextWeb.
 
Контактната леща първо е била представена миналата година на годишната среща на Американската асоциация за напредък на науката (AAAS) в Сан Хосе, Калифорния. Нейн прототип е създаден още през 2013 г., но този е в пъти по-малък - дебелината му е 1,55 мм и разполага с много тънък, рефлекторен телескоп, който ще позволи на ползващия лещата да гледа надалече с едно намигване.
 
Телескопичните лещи съдържат т.нар. "склерална леща", която подобрява зрението чрез компресия на роговицата и е открита в края на 19-ти век от франзуцина Юджийн Калт. Тя е по-голяма като диаметър от популярните лещи, но е изключително подходяща за определени случаи като хора с неправилна форма на роговицата.
 
Как точно се получава зрението, все едно потребителят има вграден бинокъл? Малки вградени в лещата огледала си "подхвърлят" уловената светлина едни към други, като така разширяват размера на гледаните обекти - увеличават изгледа, все едно носим не много силен бинокъл или лупа.
 
Другo важно подобрение е достъпът до кислород. При създаването на твърдите контактни лещи материалът, от който са били изработени е бил непропусклив към кислород. След това технологиите се развиват и се създават газопропускливите лещи - такава е идеята и тук. В лещата има миниатюрни въздушни канали, широки около 0,1мм, които позволяват на кислорода да преминава през лещите.
 
Над лещата пък е поставено умно стъкълце, което ще реагира на намигванията, позволявайки на потребителя да преминава от нормално зрение към телескопично зрение без особено усилие.
 
Новите лещи ще бъдат в огромна помощ на над 285 млн. души по света, които страдат от дегенерацията на макулата. Това е заболяване, което уврежда малка област в центъра на ретината, позволяваща да се виждат подробностите от заобикалящия ни свят ясно и в краен случай води до ослепяване.
 
И в днешно време има решение за това състояние, но то е под формата на неудобни и груби очила, които имат основен недостатък - не следят движението на очите, което изисква постоянното им наместване. Телескопочните лещи решават този проблем, тъй като следят това движение и така много по-лесно ще се разпознават лица и обекти от заобикалящата среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase