снимка: Ройтерс
fallback

През този уикенд Apple успя да предотврати бързо кибератака, която имаше за цел да зарази със зловреден софтуер Mac устройствата на компанията. Тя е успяла да постигне това с помощта на експерти в сферата на сигурността, пише ComputerWorld.

Смята се, че това е първата насочена към Apple атака, при която се използва софтуер, обичайно ползван при опити за пробив в устройства с операционна система Windows.

Жертвите на въпросния зловреден софтуер са молени да платят такса, обикновено в биткойни, за да получат код за декриптиране, така че да възстановят своите файлове.

Компанията за сигурност Palo Alto Networks написа в неделя, че е открила софтуера "KeRanger" в Transmission, който е безплатен торент клиент за Mac. 

Transmission предупреди на сайта си, че хората, които са свалили версия 2.90 на клиента, "незабавно трябва да я обновят до 2.92".

Не е ясно как хакерите са успели да качат заразената версия на Transmission в нейния сайт.

Според Palo Alto Networks обаче вероятно сайтът на торент клиента е бил компрометиран, а файловете са били заменени.  

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Кънчо

преди 8 години

Който иска компютри и джаджи за работа, си купува Епъл, за да му служат. Който иска да служи на компютрите и джаджите си, си купува писишки бози! Поредното доказателство, че Епъл са винаги в друг свят...

12

Do 12

преди 8 години

Как се краде нещо, което е за свободно ползване те питам?

11

Анонимен

преди 8 години

Еми ти така индиректно признаваш, че са го откраднали.

fallback