Снимка: архив, Reuters
fallback

Платформата за изпращане на съобщения WhatsApp ще прекрати съпорта си за няколко операционни системи до края на 2016 г., сред които са тези на BlackBerry и Nokia.

Имайки предвид че двете доминиращи операционни системи в днешно време са Android и iOS, както и подтичващата зад тях Windows Phone на Microsoft, WhatsApp очевидно няма намерение да хвърля усилията си на вятъра по осигуряването на съпорт за BlackBerry и Nokia устройствата.

Новината идва точно в седмицата, в която закупената от Facebook компания навърши 7 години и може да се похвали с над 1 млрд. активни потребители месечно.

Според съобщението на WhatsApp, когато дебютът и през 2009 г. стана факт, употребата на мобилни устройства е била много по-различна от днес - около 70% от смартфоните тогава са били BlackBerry и Nokia. Операционните системи на Apple и Google са имали едва 25% пазарен дял, в сравнение с 99,5% днес, от където идва и промяната в приоритетите на WhatsApp.

Въпреки че новината едва ли ще се посрещне с овации в много страни и най-вече в развиващите се такива, където Nokia има до някъде значителен пазарен дял, логично е една компания да измести фокуса си към устройствата, които се ползват масово.

От своето създаване WhatsApp се разви доста повече от едно обикновено мобилно приложение за съобщения - към днешна дата предлага разговори, а видео разговорите най-вероятно ще бъдат факт до края на тази година.

"Въпреки че тези мобилни устройства са важна част от нашата история, те не предлагат нужните възможности, които ни трябват, за да предлагаме повече функции в бъдеще," се казва още в официалното съобщение. "Това беше трудно решение за нас, но най-подходящото, за да дадем на хората по-добри начини да поддържат връзка със своите най-близки хора чрез WhatsApp."

Имайки предвид че дори BlackBerry вече не се фокусира върху собствената си операционна система, не е изненада, че и други компании започват да следват същата логика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

gtf

преди 8 години

до 19 ще добавя и Univention. Няма да изказвам изключителното си негативно мнение за уин, всеки сам си решава дали да налее хиляди в безумици, на които ползва 10% или ще инвестира в знания и ще си направи/ползва нещо (срещу малка сума) супер стабилно и според своите нужди.Алтернативи на мсо искате - SoftMaker и wps office - 100% съвместимост и 8-10 пъти по-ниска цена. ClearOS също е доста интереснa алтернатива .. :)

22

Анонимен

преди 8 години

Напълно съм съгласен с номер 9. Плюс това постоянните реклами на Windows 10 излизащи на десктопа ми ме накараха да премина на Линукс. Мога да ви кажа, че намерих алтернативи на 99% от програмите които ползвах под Уиндоус и напълно безплатни и свободни. С Линукс Минт съм компютъра е много по-бърз от преди когато ползвах седмица, но най-важното е че чудесна върши работа.

21

Вили

преди 8 години

До Бил, я по-добре си научи урока и тогава пиши такива небивалици. Прочети например за развитието на AD в RedHat (тяхна разработка), MS Exchange си има и своите аналози .. образовай се малко. Това, че за други много добри продукти които не са MS не си чувал не означава, че не съществуват. MS System Center си има опонент пак в RedHat. Не си мисли, че MS са измислили света.

fallback