Снимка: Bulgaria On Air

Професии, които до момента бяха защитени от индустриализацията, ще бъдат заменени от машини. Това ще е част от четвъртата индустриална революция. Това каза пред телевизия Bulgaria ON AIR Атанас Райков, генерален директор на Viber за Централна и Източна Европа.

Според участници в последния икономически форум в Давос сливането на технологиите ще размие границите между физическата, дигиталната и биологичната сфера на живот.

По думите на Райков в момента се подготвят факторите, които ще създадат една много бърза промяна в начина на работа и живот.

"Една от най-интересните промени, която предстои, е, че професии, които "бяха професии на знанието" и до този момент изискваха много учене – например счетоводител, ще бъдат заместени от машини и от умен софтуер", обясни той. Според него обаче има знания и умения, нужни за разрешаването на сложни решения, свързани с емоции и оценка на ситуацията, които машините не могат да го направят и да заменят.

Нужна е реформа в образованието, защото един университет днес не може да ни даде знанията, които ще са ни нужни след десетина години, смята Райков. Науката може да прави пари и това е безспорно, подчерта специалистът. Според него науката е това, което ще движи прогреса напред.

Много е важно в младото поколение да се формира отношение към знанието, към промяната, към новостите. Ако следващото поколение се чувства комфортно с тях, ще може да се справи с всяко предизвикателство в икономиката.

По думите му най-големият проблем днес е липсата на IT специалисти у нас

"Проблемът на страната ни е по-скоро количеството, а не качеството. Създаваме малък брой много добри специалисти, но имаме нужда от много повече", обясни Райков.

Самият той като работодател призна, че търси хора, които имат потенциал и основа за учене, е не хора с готови знания.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase