Снимка: Ройтерс
fallback

Трима банкери на средно ниво в поделението за инвестиции в технологиите на Goldman Sachs Group Inc в Сан Франциско са сменили работните си места през последните месеци, преминавайки към компанията за споделено пътуване Uber Technologies Inc, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

Банкерите са последният пример за служители, които напускат банки на Wall Street, за да заработят за стартиращи компании от Силициевата долина, където съблазънта от по-гъвкаво работно време, а в някои случаи и опциите върху акции, е трудно устоима, анализира агенцията. За технологичните компании привличането на банкери към служителите може да спомогне на изглаждане на пътя към първично публично предлагане и други начини за увеличения на капитала.

Uber, която в момента се оценява на около 51 милиарда долара, заяви през август, че очаква да осъществи IPO в рамките на 18 до 24 месеца. Тя вече си набави 7,4 милиарда долара от няколко кръга за финансиране, и е най-големият така наречен "еднорог" – термин за частен технологичен стартъп на стойност поне 1 млрд. долара, който предстои да стане публичен.

Goldman традиционно не разкрива данни за напускащите служители, но през последните години тя е загубила толкова много служители за сметка на новостартиращи компании, частни инвестиционни посредници, както и други фирми, че обяви по-рано през този месец серия от промени, предназначени да ѝ помогнат да запази по-младшите служители на анализаторски и асистентски позиции, включително и като ги повишава по-бързо. Банката също така създаде работна група, която да ѝ помогне да задържи служителите си на средно ниво, които държат титлата вицепрезидент (на определени подразделения).

Говорителите на Goldman и Uber отказват да коментират темата. Увеличаващата се привлекателност на други компании за банкерите от Wall Street подчертава как увеличената регулация след финансовата криза натежа над потенциалните приходи на служителите при кариера в сектора, коментира още агенцията. През последните години ръководителите на всички нива от Wall Street мигрират към Силициевата долина, тъй като новите правила в индустрията за финансови услуги усложняват ситуацията в нея, въпреки че някога тя беше топ дестинация за най-амбициозните, коментира и Wall Street Journal.

Няма публични документи, които да показват колко хора напускат големите банки, но налице е вълна от високопрофилириани мениджъри, които напускат сектора, включително и Рут Порат, бивш главен финансов директор в Morgan Stanley, която по-рано през годината пое същата позиция в Alphabet Inc., както и Майкъл Евънс, бивш вицепрезидент и ръководител за Азия в Goldman, който през август стана президент на китайската компания за електронна търговия Alibaba Group Holding.

Вицепрезидент в инвестиционното банкиране на Wall Street може да получава 500 хил. долара годишно, включително и бонуси, докато служител на средно ниво в технологична компания като Uber може да печели до 200 хил. долара, твърдят компании от сектора на човешките ресурси. Банкерите може би трябва да се примирят с по-ниски заплащания, преминавайки в Силициевата долина, но получават по-добър баланс между работа и личен живот и възможността да работят за бързо развиваща се частна компания, която може да предложи акции или опции за акции, както и сериозно възнаграждение за висшия мениджърски екип при възможно голямо IPO.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 8 години

Има само един играч на Уол Стрийт и това не е Вълкът от Уол Стрийт Джордан Белфърт- истинският брокер- мошеник, а Майкъл Дъглас!

fallback