Снимка: Reuters
fallback

Шведска компания е на път да предизвика истинска революция сред мотоциклетистите, след като създаде въздушна възглавница за тях. Изобретението се поставя около шията като яка и при удар се надува, така че предпази цялата глава, съобщава ЮПИ.

Идеята е на двама студенти, търсещи алтернатива на традиционните каски за велосипедисти.

Яката-въздушна възглавница е продукт на седемгодишни разработки и изпитания. Нейното име е "Ховдинг" и тя се прикрепва за дрехата на велосипедиста. Когато се включи активаторът, той проверява 200 пъти в секунда дали човекът не пада.

Сензорите безпогрешно разпознават бабуните и механизмът не се задейства от тях. Тя има вграден акселерометър и жирометър, които определят дали трябва да бъде освободен хелият, с който се надува яката.

Цената на яката-въздушна възглавница е около 300 щатски долара. А изобретателите й са категорични, че в изпитанията тя е била по-ефикасна от традиционните каски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Миро

преди 8 години

Равнозаксънителното движение с крайна скорост 0 никой не е отменил. Блажени да са вярващите във въздушни възглавници.Смилете се над работата на службите, които трябва да ви обират от пътя (с лъжичка ...) :(По-добре намалете скоростта!

5

neo5

преди 8 години

Е те днес.бг винаги са в "малко" забавяне. :)

4

GSX-R

преди 8 години

Само да ви кажа че каски с въздушни възглавници, както и яки с вградени възглавници има от години, даже съм виждал и варенски мотористи да притежават такива....

fallback