Снимка: Reuters, архив
fallback

Руският космически товарен кораб "Прогрес М-27М" може да излезе от орбита в петък сутринта в 10.00 часа българско време,твърдят експерти от Института за космически изследвания към Руската академия на науките, цитирани от ТАСС.

Според проф. Андрей Назаренко "прозорецът" за падането на космическия апарат е между 5 и 17 часа българско време на 8 май. Но най-вероятно е то да стане към 10.00 часа българско време. Специалистът твърди, че космическият кораб може да излезе от орбита и по-рано, заради нестабилното космическо време.

На 6 май е имало силна геомагнитна буря. Поради тази причина се очаква да се засили спирането на апарата в атмосферата и приближаване на момента на падането му.

От своя страна Обединеното командване за аерокосмическа отбрана на Северна Америка /NORAD/ също прогнозира за петък излизането от орбита на товарния кораб "Прогрес". По неговите разчети апаратът трябва да навлезе в атмосферата на Земята в 6:32 часа българско време на 8 май. Американските специалисти уточняват, че точността на прогнозата им е плюс-минус 12 часа.

Прогнозата на "Роскосмос" е "Прогрес" да прекрати съществуването си на 8 май в интервала между 01:23 до 21:55 часа българско време, припомня агенцията.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 8 години

таман за парада

27

Шоп

преди 8 години

Е, вие ше ме накарате утре цел ден да пием у мазето...

26

Анонимен

преди 8 години

А българските космически кораби не падат, защото такива не съществуват.

fallback