Снимка: БТА

Европейската космическа агенция /ЕКА/ прогнозира, че падането на руския товарен космически кораб "Прогрес М-27М" ще е от тази нощ до средата на утрешния ден, се казва в коментар на началника на управлението по космическия боклук към агенцията д-р Холгер Краг, цитиран от ТАСС.

"Ние прогнозираме неконтролируемо падане на "Прогрес М-27М" по всяко време между късните вечерни часове днес и средата на утрешния ден" - се казва в съобщение, публикувано на сайта на ЕКА.

Специалистите на ЕКА са на мнение, че по-точното прогнозиране би било спекулативно.

От своя страна от Роскосмос информираха, че руският космически кораб "Прогрес М-27М" ще слезе от орбита и ще изгори в атмосферата ориентировъчно между 1.13 и 4.51 часа българско време на 8 май.

"Космическият кораб ще изгори напълно в плътните слоеве на атмосферата и само неголеми части от елементите на конструкцията могат да достигнат повърхността на планетата" - се казва в  съобщението, изпратено на ТАСС.

От Обединеното командване за аерокосмическа отбрана на Северна Америка /NORAD/ също прогнозираха за петък падането на "Прогрес" - към 4.36 часа българско време плюс-минус два часа. Експерти от Института за космически изследвания към Руската академия на науките очакват падането на космическия кораб в 2.30 часа на 8 май с грешка от час и половина.

Ракетата "Союз-2.1а" излетя с кораба "Прогрес" от Байконур на 28 април. След отделянето на товарния космически кораб от ракетата започнаха да постъпват съобщения, че не са се отворили антени на системата "Курс". След това бе установено, че той се намира на непланирана орбита и се върти неконтролируемо. Опитите за връзка бяха неуспешни.  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase