Снимка: архив Ройтерс

Телекомуникационният гигант BT Group Plc постигна споразумение да закупи британския мобилен оператор EE за 12,5 млрд. паунда (19 млрд. долара). Така бившият държавен телеком ще създаде най-голямата компания за безжичен и широколентов интернет и ще разтърси телекомуникационната индустрия на страната, пише Bloomberg.

Orange и Deutsche Telekom, френският и немският собственик на четиригодишната компания, ще получат микс от пари и нови акции на BT, обяви в четвъртък BT. Комбинацията ще намали разходите с около 3 млрд. паунда. Сделката трябва да бъде одобрена от антитръстовия орган в страната и най-вероятно ще бъде приключена до март 2016 г., обяви BT.

Ако трансакцията бъде реализирана, BT ще контролира най-голямата мрежа за бърз широколентов интернет, както и най-големия оператор на безжичен интернет във Великобритания. Това ще ѝ позволи да продава пакети с мобилни услуги, телевизия, домашен телефон и интернет услуги. Ходът накара конкурентите ѝ като Sky и Vodafone Group да се замислят и да търсят начини за подобряване или добавяне на услуги, за да създадат свои пакети.

Deutsche Telekom ще получи 12% дял в новия оператор, а Orange ще получи 4%. Германската компания също така ще получи едно място в управителния съвет. Тя също така обмисля да закупи дела на Orange в BT в бъдеще, заявиха запознати със ситуацията източници през декември.

EE има около 28 млн. клиенти и измести O2 на Telefonica, втория най-голям безжичен оператор във Великобритания, като предпочитаната цел на BT, когато компаниите започнаха преговори през декември.

Няколко седмици по-късно базираната в Мадрид Telefonica започна преговори за продажбата на O2 на компанията Hutchinson Whampoa на хонконгския милиардер Ли Кашин. Целта му е да слее O2 с неговата собствена безжична компания във Великобритания Three и да създаде оператор с повече от 30 млн. потребители. Така той би надминал по пазарен дял EE. 

Повече новини за телекомуникации можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase