Снимка: архив Ройтерс
fallback

В отговор на критиките, че китайската компания Xiaomi копира Apple, вицепрезидентът на фирмата Хюго Бара заяви, че Xiaomi е „пораснала“, посочвайки последния ѝ смартфон Note като доказателство, пише CNBC.

Изгряващата звезда на пазара на смартфони представи новия си фаблет (устройство, което попада в гамата между таблет и смартфон) във вторник в Пекин, изправяйки се очи в очи с конкуренти като Apple и Samsung, които вече предлагат устройства с големи екрани.

"Работим по Xiaomi Note от три години – това е продукт, който не е създаден като отговор на iPhone 6 Plus или Galaxy Note 4”, коментира Бара.

Xiaomi обаче използва стратегия, типична за Apple – голям смартфон със загадъчна рекламна кампания, която да създаде очаквания сред увеличаващата се база от фенове на марката.
По време на представянето компанията направи няколко директни сравнения между нейния фаблет и iPhone 6 Plus.

На въпрос защо Xiaomi е сравнила своето устройство с това на Apple, Бара обясни, че както хората, които ръководят компанията, така и феновете ѝ, са инженери и хора, които обичат да знаят подобни подробности.

„Реално какъвто и продукт да бяхме обявили, единственото, което хората щяха да направят, е да разгледат цялата екосистема и да я сравнят, така че решихме да го направим сами“, допълва той.

Копирайки или не, Xiaomi е ключова сила на пазара на смартфони през 2014 г. Тя успя да изпревари Lenovo и LG, превръщайки се в третия по големина производител на смартфони. Пред Xiaomi се нареждат единствено Samsung и Apple.

Китайската компания държи 5,3% дял от световния пазар на смартфони през третото тримесечие на 2014 г., докато Samsung и Apple имат съответно по 23,8% и 12%, посочват от IDC. 

Повече новини за технологии можете да прочетете в Investor.bg. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Blake

преди 9 години

Щото не могат да насмогнат да произведат толкова много телефони. Но който търси - намира, аз си взех Mi3 от чужбински сайт, 64ГБ модел ми излезе 580 лева, тамън 1/3 айфон :)

16

Blake

преди 9 години

Те едно време некви големи шефове от Ябъл се бяха изцепили, че ще съдят всеки, който направи телефон с правоъгълна форма, на който екрана е правоъгълен и е разположен в средата на корпуса, щото това те го били измислили... Добре, че го няма вече оня лакомия, че сигурно сега щяхме да гледаме още по-големи филми...

15

Горан

преди 9 години

То, като се говори за смартфон, както вече е отбелязано при дизайна няма много голям избор. Правоъгълен, заоблен по краищата, и те така...

fallback