Снимка: архив Ройтерс

Операционната система на Samsung Electronics, която трябва да стане конкурентна на тази на Google, се насочва от телефоните към големите телевизори. Това се случва, тъй като южнокорейската компания се опитва да се възползва от процъфтяващия интерес към интелигентните устройства в домовете, предава Bloomberg.

Най-големият производител на телевизори в света ще представи първите си устройства от този тип със софтуера Tizen по време на Consumer Electronics Show (CES) през тази седмица. Всичките му модели, които могат да се свързват с интернет, ще използват операционната система до края на годината. Компанията може да покаже на CES и как телевизорите ѝ могат "да общуват" с перални, хладилници и прахосмукачки в дома.

Мениджърите на Samsung се опитват да преосмислят ролята ѝ, превръщайки я в производител на продукти, свързани с интернет. Идеята е по този начин фирмата да грабне дял от пазара, който може да достигне 7,1 трлн долара до 2020 г. Samsung възнамерява да генерира приходи от Tizen и други услуги, свързани с нея, както правят Apple и Google благодарение на техните операционни системи.

"При смартфоните няма шанс Tizen на Samsung да се справи с двете доминиращи операционни системи“, твърди Клер Ким, анализатор на Daishin Securities. “Но при телевизорите корейският концерн може да има шанс“.

Samsung е изправена пред силно предизвикателство по отношение на продажбите на смартфони. Тя отчете най-ниската си печалба за тримесечие за повече от две години насам. Оперативната печалба на подразделението ѝ за телефони, което е най-големият генератор на приходи за нея, отчете спад със 74% през тримесечието, приключило през септември. Продажбите пък се свиха с 33% през същия период.

Това накара компанията да търси нови източници на приходи.

Изграждането на бизнеса с телевизори около Tizen ще помогне на компанията да създаде „много по-интелигентна и интегрирана система“, твърди Уон Джин Лий, изпълнителен вицепрезидент на Samsung Electronics.

Със същата операционна система ще работят и умните часовници Geаr 2 и Gear 2 Neo, които излязoха на пазарите през април 2014 г. И двата са съвместими с телефоните на Samsung от серията Galaxy.

Компанията трябва да подобри своята конкурентоспособност, като продължи да работи по умни устройства за дома, посочват от ръководството ѝ.

Samsung ще бъде най-големият изложител на потребителска електроника на събитието в Лас Вегас, където ще покаже телевизори, таблети, смартфони, принтери и камери. 

Повече новини за технологии можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase