Снимка: архив, Reuters
fallback

Тестовият старт на новата руска ракета-носител от тежък клас "Ангара-А5" се състоя на космодрума Плесецк. Президентът на Руската Федерация Владимир Путин взе участие в церемонията по изстрелването в режим на видеоконферентна връзка, информира ТАСС.

"Ракетата-носител "Ангара-А5" с ускорителния блок "Бриз-М" ще изведе в геостационарна орбита макет полезен товар от 2 тона", съобщи пред агенцията източник от ракетно-космическия отрасъл. Стартът на ракетата се състоя в 7.57 часа българско време. Степените на "Ангара" е планирано да паднат в специално определени райони на Република Коми /първата степен/, в Томска област /втората степен и главният обтекател/ и в Тихия океан или Филипинско море /третата степен/.

Полетът на ракетата-носител е планирано да бъде с времетраене 12 минути. След това от третата степен на ракетата трябва да се отдели главната част, съставена от ускорителния блок "Бриз-М" и макета на космическия апарат.

"Условният" спътник ще бъде изведен на целева орбита с помощта на четири включвания на двигателя "Бриз-М" около 17.00 часа българско време. Тогава се очаква и отделянето на макета на спътника от ускорителния блок.

Тестовата програма на ракетите "Ангара" предвижда десет старта - първите два с макети, а следващите - с реални космически апарати. Първите изстрелвания с реални космически апарати се очакват през 2016-2017 година.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

85

Кога?

преди 9 години

Кога ще прочетем че примерно Русия пусна първия 16 ядрен процесор.....никога......

84

Анонимен

преди 9 години

Нищо не може да спре краха на $-а.

83

From US with L0VE

преди 9 години

Спрете им на руснаците iPhone-ите за една седмица и "непобедимия" Путин ще падне от власт! Никакви ракети, никакви кръвопролития.

fallback