Снимка: архив Ройтерс
fallback

Компютърните хакери, пробили мрежата на Sony Pictures Entertainment, са били отседнали в луксозния хотел St Regis в Банкок, пише Bloomberg.

Тайната операция срещу холивудското филмово студио е достигнала връхната си точка, докато хакерите са стояли в петзвездния хотел в столицата на Банкок на 1-ви декември.

Използвайки високоскоростната мрежа на St. Regis, хакерите са започнали да свалят поверителните данни на Sony, твърди източник, запознат с разследването на случая, който е пожелал да остане анонимен.

Атаката излага на опасност личните данни на 47 000 души – служители на Sony, бивши такива, хора на свободна практика и холивудски звезди. Случаят повдига въпроси за настъпването на нова ера в киберсигурността. Подразделението за забавления на Sony Corp. все още се бори с щетите от пробива.

Кой е извършил атаката, все още остава неясно. Тя изглежда има за цел да злепостави Sony, а не да донесе парични облаги на извършителите.

Експертите в сферата на киберсигурността твърдят, че ударът има отличителните белези на това, което прави хакерската група DarkSeoul, за която се смята, че има връзка със Северна Корея. През 2013 г. тя извърши редица атаки срещу южнокорейски банки и медийни компании. Северна Корея отрече да има участие в случая със Sony.

Ако страната все пак стои зад атаката, случаят ще отбележи тревожна промяна в държавно спонсорираната киберпрестъпност, която като цяло е насочена към военните и инфраструктурата, твърди Майкъл Фей, президент и главен оперативен директор на Blue Coat Systems, компания за сигурност в Сънивейл, Калифорния.
"Това е игра на покер с много висок залог, която започва да ескалира“, допълва Фей.

Тайландската връзка пък предоставя поглед към това как е извършена хакерската атака срещу Sony.

Експертите по киберсигурността са проследили дигиталните отпечатъци, оставени от хакерите в мрежата на St. Regis в Банкок, в район, в който оперират редица международни корпорации и скъпи бутици като Bulgari и Valentino.

Данните сочат, че лицето или лицата, разпространили данните на Sony, са действали вътре от хотела, макар че съществува възможност да са работили от разстояние, коментира източник, запознат с разследването.

Едният от адресите, от които са действали хакерите, се намира в университет в Тайланд, посочва същият източник.

Кейти Робъртс, говорител на Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc., която притежава St. Regis Bangkok, не отговаря на имейлите за коментар по случая.

Ако хакерите наистина са били в хотела, по същество те са били скрити за невъоръженото око, тъй като са ползвали безжична мрежа, която е на разположение на стотиците гости на St. Regis. Сред откраднатите данни са заплатите, домашните адреси на хора, които са напуснали Sony още през 2000 г., номера на социални осигуровки и договори. Известните личности, чиито данни бяха разкрити, са актьорът Силвестър Сталоун и продуцентът Джъд Апатоу.

Една от теориите е, че атаката е отмъщението на Северна Корея за новата комедия на Sony “Убийствено интервю“ - идея, която експертите по киберсигурността смятат за пресилена. Във филма участват Сет Роугън и Джеймс Франк, а историята разказва за евентуално покушение срещу севернокорейския лидер Ким Чен Ун. 

Повече новини за технологии можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

ставри

преди 9 години

"и скъпи бутици като Bulgari и Valentino."-май беше Bvlgari ?

fallback