Снимка: архив Ройтерс
fallback

Samsung Electronics призова Американския апелативен съд да отхвърли решението на Районния съд в Северния район на Калифорния, който постанови, че компанията е нарушила патентите на Apple и трябва да плати 930 млн. долара. Според южнокорейската компания обезщетението е твърде високо, пише Bloomberg.

Това не е първият съдебен спор между Apple и Samsung, а обезщетението е най-голямото, присъждано до момента в т.нар. “войни на смартфоните”. Решението на съда по определянето на необходимото обезщетение може да помогне за евентуалното сключване на споразумение, макар че през годините двете компании никога не са успявали да постигнат споразумение при подобни дела.

Базираната в Купертино, Калифорния, Apple, твърди, че е довела до революция на пазара на смартфони с представянето на iPhone през 2007 г., но устройствата ѝ нееднократно са били копирани.

По думите на адвоката на Apple Уилям Лий само три месеца след излизането на iPhone Samsung е пуснала сходно устройство на пазара.

Решението на съда до голяма степен се фокусира върху външния вид на по-старите модели на Samsung и стойността на дизайна на Apple. 339 млн. долара от сумата са базирани на откритието, че Samsung е копирала три патентовани дизайна - на ъглите на телефона, формата и полупрозрачния екран. Други 382 млн. долара пък са свързани с нарушения на търговската марка. Останалите 149 млн. са за проблеми, свързани с три други патента.

Делото се водеше в редица страни, но през август компаниите се съгласиха да спрат патентните дела навсякъде, освен в САЩ.  

Повече новини за технологии можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 9 години

Чекай малко, Адоби не глобиха ли Самсунг с 1.2 млрд долара преди години за употребата на Flash player без да имат лиценз?

8

Димитър

преди 9 години

Такаааа.... Понеже икономиката им вече е на 2-ро място, требват от некъде кинтиии... Ама що от Самсунг, бе, те не са китайци! А чайниците ви отвяха... :-))))

7

Анонимен

преди 9 години

iGay и gayPhone купуват само комплексираните *** и зомбираните хамериканци, това никъде другаде не се продава освен уса-то. То поне за телефон да ставаше ... евтин китайски ***, производствената му цена е 80 долара, а го продават за 800.

fallback