Мариса Майер. Снимка: Архив Ройтерс
fallback

Поне двама от десетимата големи акционери на Yahoo настояват за сливане на компанията с AOL. Както предава Ройтерс, те не са доволни от курса, по който е поела изпълнителният директор на онлайн концерна Мариса Майер и са потърсили шефа на AOL Тим Армстронг с идеята AOL да погълне интернет портала.

Откакто Майер пое ветерана през 2012 г. курсът на акциите му се повиши трикратно, но според източниците на Ройтерс акционерите са убедени, че въпреки това акциите са подценени. Те се аргументират с оперативните резултати на Yahoo и с оставащия дял в китайската компания за онлайн търговия Alibaba. Анализатори смятят, че ръстът на цената на акциите се дължи на големия растеж на азиатските компании, в които Yahoo има дялове.

Идеята на недоволните акционери е AOL да погълне Yahoo и след това компанията да продължи да се управлява от Армстронг. По думите им едно евентуално сливане би довело до намаляване на разходите с 1,5 млрд. долара.
Според източниците на Ройтерс ръководителят на AOL е бил отворен към идеята и е представил редица възможни ползи от подобна сделка. Същевременно обаче е заявил, че реализирането ѝ е малко вероятно. Ройтерс подчертава, че няма официални разговори между двете компании, а AOL би подкрепила сделката, само ако тя се осъществява доброволно и приятелски.

Разговорите на акционерите на Yahoo следват кампания на хедж фонда Starboard Value LP. През септември той изпрати отворено писмо до Майер и поиска Yahoo да отдели интернет портала и имейл услугата си в отделен бизнес, който да слее с AOL. Останалата част от компанията ще съдържа дяловете й в компании като Alibaba и Yahoo Japan и тя ще може да ги осребри, което е желанието на инвеститорите.

Освен това Starboard критикува Майер за големите разходи за придобивания на компании, които обаче не са довели до печалба за Yahoo. Във вторник интернет ветеранът обяви, че ще придобие компанията за онлайн видеореклама BrightRoll за 640 млн. долара. 

Още новини за технологии можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback