Снимка: Ройтерс

Както се очакваше, Mtel стана първият български мобилен оператор, който ще предлага на клиентите си дългоочаквания iPhone 6. Изненадата обаче е цената, на която компанията ще предложи устройството.

Смартфонът ще се предлага на цена от 83,90 лева на месец (модела с 16 GB памет) с тарифен план Мтел трансфер XL, чиято месечна такса е 99,90 лева. Така се оказва, че само за апарата на разсрочено плащане клиентите ще трябва да платят над 2013 лева, а отделно от това е и общата сума за абонаметния план от 2397 лв. за 24 месеца. Моделът може да се закупи и в брой, но пак със същия абонаментен план - за 1799,99 лева.

Потребителите на оператора ще могат да избират между три цвята за своя нов iPhone – сребрист, сив и златен.

Първоначално Mtel ще предложи устройството в шест от най-големите си магазини в страната в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и Русе.  

iPhone 6 е значително по-голям от предшествениците си и разполага с 4,7-инчов дисплей. Устройството тежи 129 грама и е тънко едва 6,9 мм. България е една от първите страни в Европа, в които започват продажбите на смартфона чрез оператор само няколко седмици след световната му премиера.

В Европа обаче телефонът може да се намери на доста по-ниска цена. Така например версията със 128 GB в Германия струва 899 евро, а по-евтиният вариант може да се намери при оператор за 699 евро. В Англия моделът се продава за 699 паунда.

Справка на Investor.bg обаче показва, че и в България моделът може да се купи за значително по-ниска сума. В специализирания сайт smartphone.bg апаратът струва 1799 лв, а в Техномаркет Европа – 1899 лева без договор към оператор. В Ozone.bg пък има предварителни записвания за модела на цена от 1399 лв.

Apple стартира продажбите на iPhone 6 и iPhone 6 Plus в Съединените щати и в други пазари на 19 септември. В първия уикенд на продажби Apple успя да продаде рекордните 10 млн. броя от iPhone 6 и iPhone 6 Plus.

Oще технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase