Снимка: архив, Reuters
fallback

Създаването на нов кораб за превоз на американските астронавти до Международната космическа станция (МКС) по поръчка на НАСА е поверено на компаниите Boeing и Space X, предадоха световните агенции.

Проектът е избран след конкурс, в който са участвали и редица други компании, съобщи директорът на НАСА Чарлз Болдън.

Oще по темата

Създаването на новия американски космически кораб ще позволи на САЩ "да се откажат от зависимостта от Русия за изпращане на астронавти до МКС". Сега международните екипажи достигат орбиталната станция единствено чрез руските кораби "Союз", припомня ИТАР-ТАСС.

НАСА се надява, че новият космически кораб ще може да извърши първия си пилотиран полет до МКС през 2017 година.

До 2017 г. ще действат споразуменията между Вашингтон и Москва за използване на "Союз" за транспорт на американски астронавти до станцията. Според американски медии НАСА плаща на руската агенция Роскосмос около 70 млн. долара за едно място на борда.

Според условията на договора НАСА ще предостави на Boeing 4,2 млрд. долара, а на Space X - 2,6 млрд. долара. Ако първият пилотиран полет през 2017 г. бъде успешен, компаниите ще получат специален сертификат, разрешаващ им да извършват редовни полети до орбиталния комплекс. САЩ се надяват МКС да бъде в експлоатация поне до 2024 година.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 9 години

До ... От 5 совалки две са загубен. Това прави 40 % загуби на космически кораби за НАСА. Изчисли сам, ако си добър по математика.

19

Анонимен

преди 9 години

До Анонимен 20Тя стига неслучайно ниската орбита. Ниската орбита е безопасна за космонавтите по отношение на радиацията, облъчването с рентгенови и гама лъчи и със заредени високоенергийни частици-протони и неутрони. Което облъчване дори за седмица полет никак не е малко. Колкото на по-високо летиш около земята, толкова по-голямо облъчване полуаваш. защото там вече не те пази земното магнитно поле и разредения озонов щит.Така, че ниската орбита е желана и безопасна.

18

Анонимен

преди 9 години

"Според американски медии НАСА плаща на руската агенция Роскосмос около 70 млн. долара за едно място на борда."70 МИЛИОНА ДОЛАРА! А само един старт нас космическата им совалка струваше 1 МИЛИАРД ДОЛАРА!И сега се циганят за 70 милиона! Както се казва "на брашното евтини, на триците-скъпи!" А сега ще харчат безумни суми за нов кораб. Ама нали знаете приказката за зелника? Не е луд, който го яде.Ей тъй се харчат парите на американските данъкоплатци, безотчетно,безпричннно и необосновано.пилеят се

fallback