Снимка: Reuters

Гугъл (Google) печели пари най-вече от онлайн търсачката си, въпреки че на теория концернът би могъл да получава повече от многобройните си странни патенти, пише германският в. "Ханделсблат".

Контактни лещи

Най-известни вероятно са дигиталните контактни лещи, патентовани от Гугъл. Те би трябвало да могат да правят снимки, както и да помагат на диабетици да контролират нивото на кръвната си захар. Изобретателите от лабораториите на групата тестват прототипи на контактните лещи, при които между два слоя са поставени сензор и миниатюрен радио чип.

Лещите измерват нивото на глюкозата в слъзната течност всяка секунда и излъчват данните към съответно приложение за смартфон. Предстои прототипът да премине редица клинични изпитания.

Кю Ар (QR) кодове за самоуправляващи се автомобили

Гугъл разработваше самоуправляващ се автомобил четири години и скоро колата ще може да се движи по улиците - без кормило и педали за газта или спирачките. Кю Ар (QR) кодовете, разработени и патентовани от компанията, ще помагат на автомобила да се ориентира по-добре и да намира най-близкото свободно място за паркиране.

Гласово търсене

Патентът за гласово търсене е от по-старите - от 2001 година.

Разпознаване на лица

Технологията, която преди няколко месеца предизвика силно възмущение при Фейсбук (Facebook), отдавна е патентована от Гугъл. През 2010 г. компанията защитава идеята за разпознаване, която първоначално изпробва с лица на известни личности, които системата свързва с имена. Изобретателите са правили опити с лицата на Брад Пит и Анджелина Джоли, Барак Обама и Бритни Спиърс сред база данни с 30 000 известни имена. Гугъл отдавна е патентовал и разпознаването на лица с помощта на социални мрежи, но не иска да използва технологията в интернет търсачката си.

Разпознаване на жестове

Гугъл е патентовал и разпознаването на жестове, при това още през 2011 година. Чрез жестове потребителят на високотехнологичните очила на компанията може да посочи обектите, които са важни, както и да избере част от изображението.

Търсене чрез жестове

Който търси значението на някое понятие през смартфон или таблет, трябва да се запаси с търпение - първо да копира думата от текста и след това да преведе или да въведе в Уикипедия. При това не винаги е лесно да се маркира точната дума. Поради тази причина Гугъл е патентовал търсене чрез "непрекъснати жестове". Идеята е, че когато потребителят прочете понятие в статия, което иска да провери в Уикипедия, да изпише с пръст Дабъл ю (W) на екрана или Джи (G) за търсене с Гугъл и след това просто да очертае въпросната дума.

Заключване на екрана според средата

В къщи на дивана смартфонът да се отключва само с едно докосване, а в градския транспорт или в кафенето да е необходимо въвеждане на сложен код. Така би могло да изглежда заключването на екрана според средата, патентовано през 2012 година.

Защита от крадци на цифровите очила

Цифровите очила на Гугъл са скъпа играчка, която би могла да изкуши мнозина крадци. За да ги направи по-малко привлекателна плячка, концернът е разработил защита срещу кражби, която включва модел на движенията, както и анализ и разпознаване на лицевите данни на носителя.

Патентовани са също така разпознаване на собственика чрез гласов запис, пулс, честота на дишането, пръстов отпечатък, ирис, ретина и зеница. Ако няколко показателя не съвпадат (непасващи си реч и зеница, например) очилата се самозаключват. Патентът предвижда също така при кражба на очилата да се задейства аларма или веднага да се прави връзка с полицията, както и възможност за самоунищожение.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase