Снимка: Ройтерс

Южнокорейският технологичен гигант Samsung трябва да плати обезщетение от 119,6 милиона долара на американската компания Apple, отсъдиха съдебните заседатели във Федералния съд на Калифорния късно в петък вечерта след четириседмично заседание.

Според съдебното жури корейците са наранили два патента на американската компания, предаде Ройтерс
В случая става дума за запазените права на технологии, които между другото са вградени и в телефоните Samsung Galaxy S3.

Присъдата донесе на Apple доста по-малко от 2 млрд. долара, които компанията поиска в исковата си молба. Освен тази присъда, съдът откри и нарушение в правилата от страната на Apple и присъди 158 400 долара глоба, която да бъде изплатена на корейската компания. Корейците обаче искаха цели 6 млрд. долара.

„Това едва ли може да бъде описано като реална победа за Apple“, казва Брайън Лов, експерт по патентно право в Университета Santa Clara, цитиран от Bloomberg. "Сумата е по-малка от десет процента от това, което Apple поиска и вероятно не много повече от това, което Apple е похарчил за съдебни такси".

Съдебният спор възникна, след като от Apple обвиниха Samsung в неоторизирано използване на два софтуерни патента за смартфони, които са собственост на фирмата.

Двамата най-големи производители на смартфони се борят в съдилищата по целия свят заради патентни спорове. Според Bloomberg те са похарчили през последните няколко години стотици милиони долари за подобни случаи. След това съдебно решение в Калифорния се очаква Apple да поиска в съда забрана на продажбите на засегнатите Samsung устройства.

Последният път обаче, когато американците поискаха това, отново в същата съдебна зала в Калифорния, те не успяха да убедят съдебните заседатели. Тогава журито отсъди, че заради нарушаване на патенти Samsung трябва да плати 930 млн. долара. Тогава обаче Apple загуби спора със съда за налагане на забраната за продажба.

„Apple започна този съдебен спор преди години с целта да препъне възхода на телефоните с Android“, казва Лов пред Wall Street Journal. „Досега обаче Apple не успява да постигне това, а този случай не приближава компанията към целта“.

Samsung и Apple доминират на световния пазар на смартфони. Половината от продадените устройства идват от един от двамата производители. По данни на Bloomberg пазарът на смартфони през 2013 г. е имал  стойност от 340 млрд. долара.

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase