източник: Reuters
fallback

Корейският концерн за потребителска електроника Samsung ще преструктурира бизнеса си, за да намери нови пазари и източници на приходи и да намали зависимостта си от производителите на електроника, пише Korea Times.

В момента над 75% от приходите на Samsung идват от подразделението за електроника на компанията Samsung Electronics. Непредвидимостта на този пазар и силната конкуренция обаче принуждава концернът да иска да потърси алтернативи навреме.

„Без втори Samsung Electronics групата може да загуби конкурентоспособността си на по-късен етап. Нашият председател на борда на директорите нареди на ръководството да развие нови бизнес модели, които да гарантират устойчивост на печалбите", казва говорител на компанията пред The Korea Times.

За в бъдеще Samsung ще се фокусира "върху няколко ключови индустрии, включително потребителската електроника и химия, строителство, тежка промишленост и финанси".

Като част от преструктурирането някои дъщерни компании на Samsung ще бъдат обединени. Още през миналата седмица бе обявено, че Samsung General Chemicals и Samsung Petrochemical ще се слеят от юни в Samsung General Chemicals.

Освен това компанията ще стартира придобиване на други фирми, които смята за полезни за реализиране на стратегията си. Също през миналата седмица бе обявено, че Samsung SDI, най-големият производител на дисплеи за телевизори и батерии за смартфони, ще се слее с Cheil Industries, който произвежда материали за електроника и химикали.

През миналата година Samsung Electronics отчете ръст на нетната печалба от 28 на сто до 30,47 трлн. вона (21 млрд. евро). Тя обхваща не само бизнеса със смартфони, но също и този с чиповете памет и телевизорите.

В същото време Samsung отслабва в други сектори и например в сегмента на петролната обработката изостава зад конкуренти като Hanwha, LG, Lotte и SK. Така например нетната печалба на Samsung Fine Chemicals се стопи с 95 на сто до 3,3 млрд. вона (227 милиона евро), а печалбите на Samsung SDI, както и на луксозните хотели Shilla в Сеул, се сриват с 90 процента.

Желанието на компанията е да бъде създадена нова фирма от ранга на Samsung Electronics, която да осигурява голяма част от приходите за групата. Успоредно с това тя ще увеличи присъствието си и в повече сегменти, включително тежка индустрия, строителство и финанси.

Още подобни технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Хммм

преди 10 години

Големи са, но са пословични с кражбите си, дори Dyson ги съди че са изкопирали 1:1 дизайна на една от прахосмукачките им. Супер долнопробен производител. Единствено телевизорите им предлагат що годе добро съотношение цена - качество.

4

Веселин

преди 10 години

До maripicИ на най-големите *** в света ;)

3

Анонимен

преди 10 години

Докато някои правят пачки ние лапаме мухи намазани с еврофашизъв и евроколониализъм.

fallback